Dziewiąte warsztaty w Augustowie zakończone

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 12 lutego 2007 - 13:19

10 lutego w Ośrodku Caritas w Augustowie dobiegły końca dziewiąte warsztaty realizowane w ramach projektu "Indywidualne ścieżki...". W całodobowych warsztatach uczestniczyło pięć osób z umiarkowanym i znacznym stopniem niepełnosprawności z Warsztatów Terapii Zajęciowej w Olecku.
Spotkania z psychologiem, pedagogiem i doradcą zawodowym miały na celu przygotowanie uczestników do samodzielnego poszukiwania pracy oraz planowania własnej przyszłości. Pierwszym krokiem było wzmocnienie u niepełnosprawnych wiary we własne siły i poczucia własnej wartości. W trakcie zajęć beneficjenci poszerzali wiedzę i umiejętności z zakresu komunikacji społecznej, starali się stworzyć adekwatny obraz własnej osoby i wzięli udział w ćwiczeniach kształtowania swojego pozytywnego wizerunku. Uczestnicy odkrywali swoje talenty zawodowe, uczyli się pisania życiorysów i listów motywacyjnych, przygotowali się do rozmów kwalifikacyjnych oraz opracowali indywidualne plany działania.

Warsztaty i szkolenia
2582 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dziewiąte warsztaty w Augustowie zakończone ' (2778 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 12 lutego 2007 - 10:27

10 lutego odbyło się pierwsze w tym roku kwartalne Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas (PZC) z terenu diecezji ełckiej. Rozpoczęło się ono mszą świętą celebrowaną w Katederze ełckiej przez ks. bpa Romualda Kamińskiego, biskupa pomocniczego diecezji ełckiej. Następnie w sali konferencyjnej Ełckiej Kurii Diecezjalnej w Ełku ks. bp Jerzy Mazur, biskup ełcki powitał ponad 180 osób, głównie prezesów PZC, którzy reprezentowali Parafialne Zespoły Caritas z ponad 100 parafii. W słowie skierowanym do uczestników szkolenia, ks. biskup podkreślał m. in. jak ważne jest, obok pomocy materialnej, wsparcie duchowe osób ubogich i potrzebujących. Po przedstawieniu głównych problemów polskich rodzin (alkoholizm, bezrobocie itp.), zachęcał do szukania przyczyn ubóstwa w rodzinie i podejmowania działań zaradczych.

Parafialne Zespoły Caritas
3575 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas' (599 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podsumowanie Konferencji - „Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 06 lutego 2007 - 10:21

W dniu 2 lutego br. w Ośrodku Caritas Diecezji Ełckiej w Orzyszu odbyła się konferencja „Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie”. Jej celem było zwiększenie zainteresowania problemem aktywizacji zawodowej i społecznej osób niepełnosprawnych oraz rozwijanie świadomości pracodawców, co do ich uprawnień w zakresie zatrudniania osób niepełnosprawnych, w tym pozyskiwania funduszy na utworzenie stanowisk pracy dla osób z różnego typu niepełnosprawnościamiPodczas spotkania wystąpili zaproszeni specjaliści z dziedziny aktywizacji zawodowej osób niepełnosprawnych oraz goście z najważniejszych instytucji wspierających zatrudnienie tej grupy osób, między innymi z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie oraz Powiatowego Urzędu Pracy. W swoich wystąpieniach przedstawili oni sytuację osób niepełnosprawnych na otwartym rynku pracy oraz korzyści płynące z ich zatrudniania.

2514 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie Konferencji - „Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie”' (4833 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 01 lutego 2007 - 09:11

Caritas Diecezji Ełckiej pragnie zaprosić pracodawców, przedstawicieli firm i zakładów pracy oraz wszystkie osoby zainteresowane zatrudnianiem osób niepełnosprawnych do wzięcia udziału w spotkaniu „Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie”. Spotkanie, zorganizowane przy współpracy z Caritas Polska, odbędzie się w dniu 2 lutego br. o godz. 10.00 w ośrodku Caritas w Orzyszu (ul. Wierzbińska 10). Jego celem jest zwiększenie zainteresowania problemem aktywizacji zawodowej i społecznej osób niepełnosprawnych oraz rozwijanie świadomości pracodawców, co do ich uprawnień w zakresie zatrudniania osób niepełnosprawnych, w tym pozyskiwania funduszy na utworzenie stanowisk pracy dla osób z różnego typu niepełnosprawnościami. Spotkanie poprowadzą pracownicy Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych z Olsztyna, którzy przedstawią program wyrównywania różnic między regionami, obszar C, omówią najważniejsze zagadnienia związane z Systemem Obsługi Dofinansowań (SOD) oraz odpowiedzą na pytania związane z zatrudnianiem osób niepełnosprawnych.

2501 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '"Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie" - Konferencja 2 lutego w ośrodku Caritas w Orzyszu' (1442 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ósme warsztaty w ośrodku Caritas w Orzyszu zakończone

Autor: Admin Dodano: środa, 31 stycznia 2007 - 10:36

26 stycznia br. w Ośrodku Caritas w Orzyszu dobiegły końca ósme warsztaty w ramach projektu „Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych”. Warsztaty odbywały się w systemie dziennym. Udział w nich wzięło pięć osób o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, pochodzących z Pisza i Orzysza.

Zajęcia prowadzone przez psychologa i doradcę zawodowego miały przede wszystkim na celu przygotowanie uczestników do poszukiwania zatrudnienia na otwartym rynku pracy. W trakcie zajęć uczyli się oni panować nad stresem, zachowywać asertywnie oraz odkrywali swoje mocne strony. Praktyczne umiejętności jakie po 10-dniowych warsztatach nabyli to m. in.: umiejętność sporządzania dokumentów aplikacyjnych, znajomość metod poszukiwania pracy oraz instytucji niosących pomoc osobom niepełnosprawnym.

Warsztaty i szkolenia
2583 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ósme warsztaty w ośrodku Caritas w Orzyszu zakończone' (1397 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261271281282283284285286287288289290291292293294295296297298299300301302303304305306307308309310311312313323333   >