I Forum Przedsiębiorczości Północno – Wschodniej

BEZPŁATNE BADANIA SŁUCHU

Autor: Admin Dodano: środa, 14 lutego 2007 - 13:09

11 lutego obchodziliśmy kolejny Światowy Dzień Chorego. Przy tej okazji Caritas Diecezji Ełckiej pragnie przypomnieć, że jednym z jej zadań statutowych jest pomoc osobom chorym, niepełnosprawnym i znajdującym się w potrzebie. W związku z tym – we współpracy z firmą "AUDIOFON" – nasza diecezjalna organizacja charytatywna organizuje BEZPŁATNE BADANIA SŁUCHU. Rozpoczęły się 12 lutego i potrwają do końca marca. Skorzystać z nich można od poniedziałku do piątku w siedzibie firmy "AUDIOFON" :

- w Ełku przy ul. Armii Krajowej 31 (przy starym pogotowiu );

- w Giżycku przy ul. Armii Krajowej 1 ( przychodnia);

- w Gołdapi przy ul. Słonecznej 9 ( przychodnia);

- w Węgorzewie przy ul. 3 Maja 17 ( przychodnia).

Istnieje również możliwość bezpłatnego doboru oraz zakupu aparatów słuchowych. Bardzo serdecznie zapraszamy osoby zainteresowane tego typu badaniami.

3254 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
podsumowanie dziewiątych warsztatów w Ośrodku Caritas w Orzyszu

Autor: Admin Dodano: wtorek, 13 lutego 2007 - 11:36

10 lutego br. w Ośrodku Caritas w Orzyszu dobiegły końca dziewiąte warsztaty w ramach projektu „Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych”. Wzięło w nich udział pięciu mężczyzn, o znacznym i umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, pochodzących z okolic Giżycka, Rynu i Ukty. Warsztaty odbywały się w trybie całodobowym.

W trakcie zajęć prowadzonych przez psychologa uczestnicy odkrywali swoje mocne strony mogące wymiernie pomóc w procesie poszukiwania pracy. Przydatne umiejętności, które zdobyli dzięki udziałowi w warsztatach to: panowanie nad sobą w sytuacjach stresowych, lepsza znajomość samych siebie oraz wzrost asertywności. Warsztaty stały się również szansą na poprawę autowizerunku, pomogły odbudować poczucie własnej wartości, a także stworzyły okazję do otwarcia się na innych oraz ćwiczenia pracy w grupie.

Warsztaty i szkolenia
2491 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'podsumowanie dziewiątych warsztatów w Ośrodku Caritas w Orzyszu ' (1970 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dziewiąte warsztaty w Augustowie zakończone

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 12 lutego 2007 - 13:19

10 lutego w Ośrodku Caritas w Augustowie dobiegły końca dziewiąte warsztaty realizowane w ramach projektu "Indywidualne ścieżki...". W całodobowych warsztatach uczestniczyło pięć osób z umiarkowanym i znacznym stopniem niepełnosprawności z Warsztatów Terapii Zajęciowej w Olecku.
Spotkania z psychologiem, pedagogiem i doradcą zawodowym miały na celu przygotowanie uczestników do samodzielnego poszukiwania pracy oraz planowania własnej przyszłości. Pierwszym krokiem było wzmocnienie u niepełnosprawnych wiary we własne siły i poczucia własnej wartości. W trakcie zajęć beneficjenci poszerzali wiedzę i umiejętności z zakresu komunikacji społecznej, starali się stworzyć adekwatny obraz własnej osoby i wzięli udział w ćwiczeniach kształtowania swojego pozytywnego wizerunku. Uczestnicy odkrywali swoje talenty zawodowe, uczyli się pisania życiorysów i listów motywacyjnych, przygotowali się do rozmów kwalifikacyjnych oraz opracowali indywidualne plany działania.

Warsztaty i szkolenia
2582 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dziewiąte warsztaty w Augustowie zakończone ' (2778 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 12 lutego 2007 - 10:27

10 lutego odbyło się pierwsze w tym roku kwartalne Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas (PZC) z terenu diecezji ełckiej. Rozpoczęło się ono mszą świętą celebrowaną w Katederze ełckiej przez ks. bpa Romualda Kamińskiego, biskupa pomocniczego diecezji ełckiej. Następnie w sali konferencyjnej Ełckiej Kurii Diecezjalnej w Ełku ks. bp Jerzy Mazur, biskup ełcki powitał ponad 180 osób, głównie prezesów PZC, którzy reprezentowali Parafialne Zespoły Caritas z ponad 100 parafii. W słowie skierowanym do uczestników szkolenia, ks. biskup podkreślał m. in. jak ważne jest, obok pomocy materialnej, wsparcie duchowe osób ubogich i potrzebujących. Po przedstawieniu głównych problemów polskich rodzin (alkoholizm, bezrobocie itp.), zachęcał do szukania przyczyn ubóstwa w rodzinie i podejmowania działań zaradczych.

Parafialne Zespoły Caritas
3573 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas' (599 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podsumowanie Konferencji - „Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 06 lutego 2007 - 10:21

W dniu 2 lutego br. w Ośrodku Caritas Diecezji Ełckiej w Orzyszu odbyła się konferencja „Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie”. Jej celem było zwiększenie zainteresowania problemem aktywizacji zawodowej i społecznej osób niepełnosprawnych oraz rozwijanie świadomości pracodawców, co do ich uprawnień w zakresie zatrudniania osób niepełnosprawnych, w tym pozyskiwania funduszy na utworzenie stanowisk pracy dla osób z różnego typu niepełnosprawnościamiPodczas spotkania wystąpili zaproszeni specjaliści z dziedziny aktywizacji zawodowej osób niepełnosprawnych oraz goście z najważniejszych instytucji wspierających zatrudnienie tej grupy osób, między innymi z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie oraz Powiatowego Urzędu Pracy. W swoich wystąpieniach przedstawili oni sytuację osób niepełnosprawnych na otwartym rynku pracy oraz korzyści płynące z ich zatrudniania.

2513 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie Konferencji - „Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie”' (4833 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261271281282283284285286287288289290291292293294295296297298299300301302303304305306307308309310311321331   >