Autor: Admin Dodano: czwartek, 14 lutego 2008 - 09:46

Zakończył się projekt realizowany w świetlicy Caritas w Prawdziskach, w ramach którego świetlica otrzymała dwa nowe komputery, a młodzież i dzieci przez dwa miesiące intensywnie uczyły się języka angielskiego. Całość projektu została sfinansowana dzięki grantowi z Fundacji na Rzecz Rozwoju Wsi „Polska Wieś 2000” ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej.

3532 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Fundacja na Rzecz Rozwoju Wsi „Polska Wieś 2000” wspiera świetlicę wiejską w Prawdziskach' (797 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Edyta dostała nowy koncentrator tlenu!

Autor: Admin Dodano: czwartek, 14 lutego 2008 - 08:13

Dzięki współpracy z fundacją Medical Aid For Poland Fund czternastoletnia Edyta używa sprzętu, który może uratować jej życie. Edyta, oprócz licznych poważnych wad rozwojowych, ma również problemy z oddychaniem. Narządy płucne Edyty są bardzo wrażliwe, w związku z czym dziewczynka bardzo często zapada na zapalenie płuc. Skrzywiony kręgosłup uciska płuca, co powoduje częste ataki duszności. Każdy taki atak jest poważnym zagrożeniem życia dziewczynki.

3396 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Edyta dostała nowy koncentrator tlenu!' (748 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Jałmużna Wielkopostna w Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: czwartek, 14 lutego 2008 - 07:50

W magazynku podręcznym Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas stoją wielkie pudła. A w nich papierowe skarbonki. Takie niby co! Bagatela, 15 tysięcy papierowych skarbonek. Jednak każdy wie, iż papierowa skarbonka jest znakiem ekumenicznej akcji, organizowanej przez Caritas Polska wspólnie z Eleos Kościoła prawosławnego i Diakonią Kościoła Ewangelicko- Augsburskiego. ”.

3551 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jałmużna Wielkopostna w Caritas Diecezji Ełckiej' (1446 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ZAPROSZENIE NA SPOTKANIE INFORMACYJNE

Autor: Admin Dodano: środa, 13 lutego 2008 - 09:56

Wydział Katechetyczny Diecezji Ełckiej wraz z Caritas Diecezji Ełckiej pragnie serdecznie zaprosić kapłanów, katechetów oraz wychowawców, którzy są zainteresowani założeniem Szkolnego Koła Caritas na spotkanie informacyjne.

Koło jest organizacją młodzieżową działającą na rzecz szkoły oraz środowiska lokalnego, pod nadzorem Dyrekcji (we współpracy z Parafialnym Zespołem Caritas), włączającą się na zasadzie wolontariatu w działalność charytatywno – opiekuńczo - wychowawczą prowadzoną przez Caritas.

Wolą Ks. Biskupa Ordynariusza jest, aby w każdej szkole z terenu Diecezji Ełckiej zostało powołane Szkolne Koło Caritas, które będzie rozszerzać dzieło Miłosierdzia Bożego poprzez kształtowanie w uczniach osobowości katolika i Polaka odpowiedzialnego za Kościół i Ojczyznę.

3934 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ZAPROSZENIE NA SPOTKANIE INFORMACYJNE' (994 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolne Koła Caritas

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 11 lutego 2008 - 08:24

Dziś zostały dodane do działu Szkolne Koła Caritas - wzór prośby szkoły o powołanie SKC, regulamin SKC oraz kroki załozenia SKC.

Zapraszamy także wszystkie Szkolne Koła Caritas do współpracy w tworzeniu i rozwijaniu wyżej wymienionego działu.

4235 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolne Koła Caritas' (457 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261271272273274275276277278279280281282283284285286287288289290291292293294295296297298299300301311321331341   >