Dołącz - BEZDOTYKOWA PACZKA

Wolontariusze Caritas powitali wiosnę z morsami

Autor: Admin Dodano: niedziela, 24 marca 2019 - 16:00

Wolontariusze Szkolnego Koła Caritas im. św. Jadwigi Królowej przy Zespole Szkół nr 2 w Ełku i wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu spędzili niedzielę, 24 marca 2019 r. w pod znakiem morsowania. Tego dnia członkowie Ełckiego Klubu Morsów „Arktyka” pożegnały zimę i powitały wiosnę. Barwny i rozśpiewany korowód przeszedł ełcką promenadą. Z tej okazji, zgodnie z ludową tradycją, dokonał się też rytuał topienia Marzanny.

482 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze Caritas powitali wiosnę z morsami' (1650 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas

Autor: Admin Dodano: sobota, 23 marca 2019 - 18:55

W marcu 2019 r. Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała kwartalne szkolenia Parafialnych Zespołów Caritas. Odbyły się one w trzech miastach: Ełku i Giżycku (16 marca) oraz Suwałkach (23 marca). Każde spotkanie rozpoczynało się wspólną modlitwą. Miłosiernemu Bogu zawierzaliśmy naszą posługę ubogim i potrzebującym, prosząc o przenikliwy wzrok i słuch, aby dostrzec oblicze Chrystusa w cierpiących i usłyszeć ich wołanie o pomoc.

532 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas' (2356 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Jezu, ufam Tobie” – marcowe spotkanie o Bożym miłosierdziu

Autor: Admin Dodano: sobota, 23 marca 2019 - 10:25

W piątek 22 marca 2019 r. o godz. 16.30 w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej miało miejsce kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia. Rozpoczęło się ono konferencją, którą wygłosił ks. Ryszard Sawicki, wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej. Przywołał on przypowieść o miłosiernym ojcu i marnotrawnym synu (Łk 15, 11-32). Odnosząc się do opowiedzianej przez Chrystusa historii i śledząc losy marnotrawnego syna pokazywał, na czym polega miłosierdzie. Młodszy syn utracił łaskę, złamał przymierze miłości, utracił godność, a jednak doznał od ojca aktu miłosierdzia, ponieważ uznał swoją grzeszność i przyznał się do popełnionego błędu. Podczas konferencji kapłan posługiwał się dziełem wybitnego holenderskiego malarza Rembrandta pt. „Powrót syna marnotrawnego”.

293 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Jezu, ufam Tobie” – marcowe spotkanie o Bożym miłosierdziu' (2548 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wielkanocna Zbiórka Żywności „TAK, POMAGAM!”

Autor: Admin Dodano: piątek, 22 marca 2019 - 13:44

W dniach 29-30 marca 2019 r. Caritas Diecezji Ełckiej organizuje Wielkanocną Zbiórkę Żywności pod hasłem „Tak, POMOGAM!”. Odbędzie się ona w wybranych sklepach na terenie diecezji ełckiej. Serdecznie zapraszamy wszystkie osoby chętne, gotowe włączyć się do tej akcji jako darczyńcy i wolontariusze.

261 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wielkanocna Zbiórka Żywności „TAK, POMAGAM!”' (232 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zaproszenie

Autor: Admin Dodano: wtorek, 19 marca 2019 - 09:33

852 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku