I Forum Przedsiębiorczości Północno – Wschodniej

Edyta dostała nowy koncentrator tlenu!

Autor: Admin Dodano: czwartek, 14 lutego 2008 - 08:13

Dzięki współpracy z fundacją Medical Aid For Poland Fund czternastoletnia Edyta używa sprzętu, który może uratować jej życie. Edyta, oprócz licznych poważnych wad rozwojowych, ma również problemy z oddychaniem. Narządy płucne Edyty są bardzo wrażliwe, w związku z czym dziewczynka bardzo często zapada na zapalenie płuc. Skrzywiony kręgosłup uciska płuca, co powoduje częste ataki duszności. Każdy taki atak jest poważnym zagrożeniem życia dziewczynki.

3376 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Edyta dostała nowy koncentrator tlenu!' (748 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Jałmużna Wielkopostna w Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: czwartek, 14 lutego 2008 - 07:50

W magazynku podręcznym Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas stoją wielkie pudła. A w nich papierowe skarbonki. Takie niby co! Bagatela, 15 tysięcy papierowych skarbonek. Jednak każdy wie, iż papierowa skarbonka jest znakiem ekumenicznej akcji, organizowanej przez Caritas Polska wspólnie z Eleos Kościoła prawosławnego i Diakonią Kościoła Ewangelicko- Augsburskiego. ”.

3532 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jałmużna Wielkopostna w Caritas Diecezji Ełckiej' (1446 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ZAPROSZENIE NA SPOTKANIE INFORMACYJNE

Autor: Admin Dodano: środa, 13 lutego 2008 - 09:56

Wydział Katechetyczny Diecezji Ełckiej wraz z Caritas Diecezji Ełckiej pragnie serdecznie zaprosić kapłanów, katechetów oraz wychowawców, którzy są zainteresowani założeniem Szkolnego Koła Caritas na spotkanie informacyjne.

Koło jest organizacją młodzieżową działającą na rzecz szkoły oraz środowiska lokalnego, pod nadzorem Dyrekcji (we współpracy z Parafialnym Zespołem Caritas), włączającą się na zasadzie wolontariatu w działalność charytatywno – opiekuńczo - wychowawczą prowadzoną przez Caritas.

Wolą Ks. Biskupa Ordynariusza jest, aby w każdej szkole z terenu Diecezji Ełckiej zostało powołane Szkolne Koło Caritas, które będzie rozszerzać dzieło Miłosierdzia Bożego poprzez kształtowanie w uczniach osobowości katolika i Polaka odpowiedzialnego za Kościół i Ojczyznę.

3917 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ZAPROSZENIE NA SPOTKANIE INFORMACYJNE' (994 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolne Koła Caritas

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 11 lutego 2008 - 08:24

Dziś zostały dodane do działu Szkolne Koła Caritas - wzór prośby szkoły o powołanie SKC, regulamin SKC oraz kroki załozenia SKC.

Zapraszamy także wszystkie Szkolne Koła Caritas do współpracy w tworzeniu i rozwijaniu wyżej wymienionego działu.

4208 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolne Koła Caritas' (457 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
KOMUNIKAT

Autor: Admin Dodano: środa, 30 stycznia 2008 - 07:44

SZANOWNI PREZESI PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Caritas Diecezji Ełckiej informuje, iż rozpoczynamy przygotowywania do kolejnej Wielkanocnej Zbiórki Żywności. Termin Zbiórki: 15 - 16 lutego 2008 r. (piątek – sobota) w wybranych miastach diecezji ełckiej. Parafie/miejscowości, które chciałyby się włączyć w tę zbiórkę prosimy o zgłoszenie i przesłanie w terminie do 08.02.2008 r. na adres Centrali Caritas w Ełku (19-300 Ełk, ul. 3-go Maja 10, tel/fax 629 02 60, e-mail: arudzinska@caritas.pl) poniższych informacji:

- wykaz sklepów (czy ustalono sprawę organizacji zbiórki czy ma to zrobić Caritas diecezjalna, np. Biedronka i sklepy sieciowe?);

- ilość wolontariuszy biorących udział w zbiórce (ważne z uwagi na informowanie mediów);

- ilość plakatów i identyfikatorów dla wolontariuszy.

Na podstawie złożonych zapotrzebowań na plakaty i identyfikatory zostanie przygotowana odpowiednia ilość materiałów. Otrzymają Państwo również wzór ulotki oraz sprawozdania.

Liczymy na zaangażowanie i dziękujemy za dotychczasową współpracę.

Anna Rudzińska - koordynator

2516 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261262263264265266267268269270271272273274275276277278279280281282283284285286287288298308318328   >