Spełnione marzenie Natalii i Marty

Autor: Admin Dodano: wtorek, 03 czerwca 2008 - 08:53

Dnia 28 października 2007 roku Caritas Diecezji Ełckiej uczestniczyła w akcji charytatywnej „Jestem Przyjacielem”. Tego dnia wolontariusze w całej Polsce sprzedawali płyty zespołu „Team” z piosenką „Kiedy tracisz przyjaciela”. Płyty można było nabyć w wyznaczonych miejscach na terenie diecezji. Ełcki Wolontariat Caritas z przyjemnością zaangażował się do akcji, tym bardziej, że przyświecał jej szczytny cel – wsparcie osób niepełnosprawnych.

2534 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spełnione marzenie Natalii i Marty' (290 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 27 maja 2008 - 13:56

„Troska o dziecko jest pierwszym i podstawowym sprawdzianem
stosunku człowieka do człowieka”. – Jan Paweł II

Caritas Diecezji Ełckiej wraz z Caritas Polska, Telewizją Polską oraz Urzędem Miasta w Ełku serdecznie zaprasza na III Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka. Poprzez organizację tej imprezy, nasza organizacja charytatywna pragnie zwrócić uwagę na trudną sytuację dzieci z rodzin najuboższych, dysfunkcyjnych, zaniedbanych materialnie i duchowo. Celem Caritas jest nie tylko niesienie doraźnej pomocy dzieciom (zapomogi, wyprawki szkolne, dofinansowanie obiadów, leczenie), ale uwrażliwienie społeczeństwa na potrzebę solidarności z tą jedną z najsłabszych grup społecznych.

4462 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'III OGÓLNOPOLSKI FESTYN RODZINNY POD HASŁEM „BĄDŹMY UCZNIAMI CHRYSTUSA” EŁK, 31 MAJA – PLAC JANA PAWŁA II – SERDECZNIE ZAPRASZAMY !!!' (1389 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 27 maja 2008 - 13:33

Dnia 19 maja 2008 r. podczas spotkania wolontariuszy Ełckiego Centrum Wolontariatu działającego w strukturach Caritas Diecezji Ełckiej nastąpiła oficjalna zmiana koordynatora ds. wolontariatu/ projektów. Dotychczasowy koordynator, p. Aleksandra Steczkowska (na zdjęciu po lewej stronie) przekazała swoje stanowisko p. Ewelinie Kalinowskiej (na zdjęciu po prawej stronie).

2459 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ZMIANA NA STANOWISKU KOORDYNATORA DS. WOLONTARIATU/PROJEKTÓW CARITAS DIECEZJI EŁCKIEJ' (1054 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Czcigodni Księża Proboszczowie, Drodzy Diecezjanie

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 maja 2008 - 12:41

Wszyscy jesteśmy głęboko poruszeni sytuacją mieszkańców Birmy poszkodowanych w wyniku cyklonu, który przeszedł 3 maja br. Ojciec Święty Benedykt XVI zaapelował do społeczności międzynarodowej o udzielenie "szczerej i skutecznej" pomocy mieszkańcom pokrzywdzonej kraju. Oto Jego słowa: "Wobec wszystkich powtarzam prośbę o okazanie współczucia i wielkoduszności, aby współpraca wszystkich, którzy mogą pośpieszyć z pomocą przyczyniła się do złagodzenia cierpień, jakie wywołała ta przeogromna tragedia".

Na pomoc oczekują setki tysięcy osób pozbawionych dachu nad głową, żywności, wody pitnej i lekarstw. W poczuciu solidarności z cierpiącymi, odpowiadając na apel Konferencji Episkopatu Polski, zwracam się z gorącą prośbą do wszystkich diecezjan o modlitwę i ofiary pieniężne do puszek na rzecz poszkodowanych przez cyklon mieszkańców Birmy w niedzielę 25 maja 2008 r.

Bardzo proszę, aby zebrane ofiary przekazać bezpośrednio do księgowości ełckiej Caritas lub na konto:

PKO BP S.A. O/EŁK 29 1020 4724 0000 3302 0027 2369z dopiskiem: "Birma".

Składam serdeczne "Bóg zapłać" w imieniu tych wszystkich, którzy potrzebują naszego wsparcia.
Z modlitwą i Bożym błogosławieństwem

Bp Jerzy Mazur SVD
BISKUP EŁCKI

2445 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Autor: Admin Dodano: środa, 14 maja 2008 - 09:52

W dniu 10 maja br. Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała w Centrum Pastoralno-Administracyjnym Ełckiej Kurii Biskupiej drugie, kwartalne szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas. Przybyło na nie ponad 120 osób z niemal całej Diecezji Ełckiej.

Parafialne Zespoły Caritas
3250 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS' (1430 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261262263264265266267268269270271272273274275276277278279280281282283284285286287297307317327   >