Kolonie 2017

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Autor: Admin Dodano: czwartek, 10 listopada 2016 - 09:41

Od sierpnia br Caritas Diecezji Ełckiej uczestniczy w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2016. Jest on współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Program ma na celu zapewnienie systematycznej pomocy żywnościowej najbardziej potrzebującym poprzez równomierną dystrybucję artykułów spożywczych, takich jak: makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko, groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, cukier i olej rzepakowy.

242 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020' (1141 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wiele dzieci potrzebuje Skrzydeł

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 listopada 2016 - 12:54

W Caritas Diecezji Ełckiej trwa kolejne edycja Programu Skrzydła, skierowanego do uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych, którzy znajdują się w trudnej sytuacji materialnej i wymagają pomocy w formie dożywienia w szkole, zakupu wyprawek szkolnych i odzieży, czy dofinansowania zajęć pozalekcyjnych. W ramach programu firmy lub osoby prywatne wspierają finansowo ucznia przez okres jednego semestru lub roku szkolnego. W roku szkolnym 2015/ 2016 z programu skorzystało 25 dzieci mieszających na terenie Diecezji Ełckiej. 20 dzieci otrzymywało stypendia ze środków przekazanych przez Caritas Polska w ramach projektu Skarbonka Skrzydeł. 5 dzieci zostało objętych diecezjalnym programem Skrzydła wspieranym przez darczyńców indywidualnych.

335 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wiele dzieci potrzebuje Skrzydeł' (4704 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Komunikat Biskupa Ełckiego

Autor: Admin Dodano: sobota, 29 października 2016 - 18:11

Drodzy Diecezjanie, a szczególnie mieszkańcy Ełku.

Z bólem serca przekazuję informację, że w ostatnim czasie dwóch kapłanów naszej diecezji, z powodu popełnionych czynów niegodnych powołania kapłańskiego, zostało zasuspendowanych i odwołanych z placówek, w których pracowali. Jeden kapłan już w maju, a drugi w październiku br. Będziemy modlić się za tych kapłanów, by dobry Bóg wybaczył im to sprzeniewierzenie świętego sakramentu.

Ponadto jesteśmy również świadkami bezceremonialnego ataku internetowego na Instytucje Caritas Diecezji Ełckiej, jej dyrektora, ks. Dariusza Kruczyńskiego a także na mnie, jako Biskupa Ełckiego. Wyrażam wielkie ubolewanie z tego powodu, iż tak oszczercze słowa, nie mające jak dotąd realnych potwierdzeń, są przez wielu ludzi bezkrytycznie przyjmowane za pewnik i powodują znieważanie Kościoła i kapłanów. Łatwo rzucać słowa w internecie, gdzie nie trzeba ich udowadniać.

3434 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Komunikat Biskupa Ełckiego' (2750 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Jesienne zajęcia „Pod Wesołą Chmurką”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 27 października 2016 - 14:11

Dzieci z Punktu Przedszkolnego „Pod Wesołą Chmurką” skorzystały z jesiennego sezonu na owoce i zrobiły pyszną, pełną witamin i kolorową sałatkę. Swoje ulubione owoce każdy przyniósł z domu. Kilku produktów brakowało, więc przed przystąpieniem do pracy przedszkolaki wybrały się do sklepu. Dzielnie wybierały najładniejsze owoce, pakowały do koszyka, a następnie same zapłaciły za zakupy. Wszystkie owoce zostały umyte i obrane ze skórek, a następnie dzieci samodzielnie je kroiły i wrzucały do miski. Kiedy wszystkie składniki zostały połączone przyszedł czas na degustację.

796 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jesienne zajęcia „Pod Wesołą Chmurką”' (1468 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE PO PŻ

Autor: Admin Dodano: czwartek, 27 października 2016 - 08:02

Zrealizowane warsztaty nr 1/2 (EŁK)

W dniu 26 października br w Domu Dziennego Pobytu św. Ojca Pio w Ełku (ul. Kościuszki 17) odbyły się warsztaty kulinarne i warsztaty z edukacji ekonomicznej. Warsztaty przeprowadzone zostały od godziny 14.00-16.00 i od 16.30 do 18.30. Uczestniczyło w nich 25 osób, które korzystają z pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2016. W warsztatach udział był i jest bezpłatny. W trakcie warsztatów z edukacji ekonomicznej omówiony i poruszony został bardzo ważny temat: Budżet gospodarstwa domowego. Co to jest budżet domowy i jak go prowadzić, jaki jest sens planowania i jego cel, po co warto prowadzić budżet domowy. Były również zadawane pytania przez uczestników warsztatów: gdzie szukać oszczędności, jak tworzyć i w jakiej formie taki budżet.

484 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE PO PŻ ' (1468 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142435363738393103113123133143153163173183193203213223233243253263273283293303   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU

Page created in 0,192355 Seconds