Spotkanie opłatkowe pracowników Caritas

Autor: Admin Dodano: czwartek, 13 stycznia 2011 - 10:36

W dniu 20 grudnia o godzinie 16.30 br. w Centrum Administracyjno-Pastoralnym Ełckiej Kurii Diecezjalnej odbyło się spotkanie opłatkowe pracowników Caritas Diecezji Ełckiej. W uroczystości uczestniczył Jego Ekscelencja Ks. Jerzy Mazur, Biskup Ełcki SVD, Ks. Romuald Kamiński - Biskup Pomocniczy Ełcki, ks. Dariusz Kruczyński – dyrektor Caritas Diecezji Ełckiej, ks. Maciej Gilewski – wicedyrektor Caritas , dyrektorowie regionalni oraz wszyscy pracownicy działający na terenie naszej diecezji.

2567 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie opłatkowe pracowników Caritas' (2397 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Wymieńmy się” dla „Skrzydeł”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 23 grudnia 2010 - 10:18

Dobiega końca wspólna akcja Caritas w Polsce i Narodowego Banku Polskiego „Wymieńmy się”, polegająca na zbiórce starych banknotów i monet sprzed denominacji. Mieszkańcy terenu Diecezji Ełckiej włączają się aktywnie w realizację tego przedsięwzięcia. Stare pieniądze, które od końca 1996 r. nie są w powszechnym obiegu, jednak nie straciły jeszcze swej wartości zostaną wymienione przez NBP na nowe złote i przeznaczone na pomoc dzieciom w ramach Programu Skrzydła.

2893 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Wymieńmy się” dla „Skrzydeł”' (1141 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zaprzysiężenie wolontariatu

Autor: Admin Dodano: czwartek, 23 grudnia 2010 - 10:15

5 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wolontariatu. W tym roku przypadał on w niedzielę, dlatego wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej obchodzili swoje święto z dwudniowym opóźnieniem. Dnia 7 grudnia 2010 roku odbyła się uroczystość zaprzysiężenia wolontariatu. Spotkanie rozpoczęło się w kościele katedralnym o godzinie 15.00 Koronką do Miłosierdzia Bożego, którą odmawialiśmy w intencji wolontariuszy. Później przeszliśmy do Kurii Biskupiej, gdzie odbyła się dalsza część zaprzysiężenia. Ks. Bp Jerzy Mazur Biskup Ełcki wysłuchał przemówienia ks. Macieja Gilewskiego Wicedyrektora Caritas Diecezji Ełckiej, który jest duchowym opiekunem wolontariuszy. Następnie sam przemówił do zebranych, podkreślając wzniosłość i odpowiedzialność zadania, jakim jest bezinteresowna służba bliźniemu. Wolontariusze zostali też poproszeni o świadectwa, którymi podzielili się ze wszystkimi.

2282 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zaprzysiężenie wolontariatu' (1832 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Mikołajki jak z bajki”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 23 grudnia 2010 - 10:10

W Domu św. Faustyny w Ełku, dzień 6 grudnia rozpoczął się nietypowo. Już z samego rana wychowankowie mogli znaleźć w swoich butach drobne upominki od Mikołaja. Maskotki, słodycze, zabawki czy kosmetyki wywołały okrzyki radości oraz uśmiechy u naszych pociech. To jednak był tylko początek wspaniałych niespodzianek, bo parę godzin później pojawił się Mikołajkowy Autobus Radia 5.

2280 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Mikołajki jak z bajki”' (722 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
SPOTKANIE OPŁATKOWE W WILKASACH

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 grudnia 2010 - 08:33

„W wigilijny wieczór, gdy pierwsza gwiazdka zabłyśnie na niebie,
to znak, że Boża Dziecina podąża do Ciebie”.

W dniu 12 grudnia br. Parafialny Zespół Caritas w Wilkasach razem z ks. proboszczem Jackiem Szewczykiem i wikariuszem ks. Jerzym Morańskim przygotowali pierwsze parafialne spotkanie opłatkowe w nowo wybudowanym kościele. W spotkaniu uczestniczyło około 130 osób. Przybyłych powitali księża oraz prezes Parafialnego Zespołu Caritas
p. Krystyna Witenas.

3526 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'SPOTKANIE OPŁATKOWE W WILKASACH' (1240 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231232233234235236237238239240241242243244245246247248249250251252253254255256257258259260270280290300310320330340350360   >