Projekt „Praca polskich kobiet w Niemczech”

Autor: Admin Dodano: środa, 02 marca 2011 - 07:59

Od szeregu lat kobiety z Polski pracują w niemieckich domach jako pomoce domowe, opiekując się osobami chorymi lub potrzebującymi wsparcia. Są one zatrudniane najczęściej nielegalnie i nie mają zapewnionej należytej ochrony socjalnej. Mimo to Polki podejmują pracę za granicą, gdyż w wielu przypadkach stanowi ona jedyne źródło utrzymania i egzystencji ich rodziny. Praca dla tych kobiet wiąże się z okresowymi wyjazdami i rozłąką z rodziną. Jednocześnie w Niemczech rośnie zapotrzebowanie na taki model opieki. Osoby starsze pragną bowiem pozostać w swoim dotychczasowym otoczeniu domowym. Tymczasem rodziny niemieckie często nie są w stanie zapewnić stałej opieki, ze względu na pracę lub inne miejsce zamieszkania.

5285 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Projekt „Praca polskich kobiet w Niemczech”' (2099 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Zimowisko w świecie bajki i magii”

Autor: Admin Dodano: środa, 02 marca 2011 - 07:51

Caritas Diecezji Ełckiej zakończyła realizację projektu „Zimowisko w świecie bajki i magii” współfinansowanego przez Urząd Miasta w Ełku. W okresie ferii zimowych, tzn. od 24 stycznia 2011r. do 04 lutego 2011r. odbywały się bezpłatne, twórcze zajęcia dla dzieci i młodzieży z terenu Miasta Ełku. Warsztaty realizowane w ramach wypoczynku zimowego były oparte na bajkowej fabule, bohaterach, morałach epickich utworów literackich.

1717 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Zimowisko w świecie bajki i magii”' (1697 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomóżmy Natalii Pieńczykowskiej!

Autor: Admin Dodano: środa, 02 marca 2011 - 07:32

,,Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi”.
Jan Paweł II

W ubiegłym miesiącu ukazał się artykuł opisujący walkę z chorobą naszego pierwszego bohatera – Oskara. Dziś prezentujemy Państwu pokrótce kolejną historię, której głównym bohaterem jest dwunastoletnia Natalia.

Pomóżmy dzieciom
2687 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomóżmy Natalii Pieńczykowskiej!' (2472 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
III Bal Charytatywny

Autor: Admin Dodano: środa, 02 marca 2011 - 07:20

Okres karnawału obfituje w różnego rodzaju bale, przyjęcia organizowane dla podkreślenia rangi wydarzeń, nagrodzenia zasłużonych, wyróżnienia pracowitych oraz dla zebrania pieniędzy na rzecz potrzebujących. Świetlice środowiskowe „Promyk Dnia” mają również swój bal. W tym roku odbył się on 22 stycznia 2011 w hotelu Intercontinental w Warszawie. Był to już III Bal Charytatywny "Promyk Dnia". Przybyło wielu znamienitych gości. Bal uświetnił koncert Stanisława Sojki. Umiejętności taneczne w walcu i przy ognistej sambie pokazali: Maria Niklińska i Tomasz Barański, para z programu "Taniec z gwiazdami".

2329 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'III Bal Charytatywny ' (1222 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkanie osób niepełnosprawnych z pracodawcami

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 28 lutego 2011 - 09:28

24 lutego br. w Biurze Projektu Caritas Polska w Orzyszu odbyło się spotkanie Beneficjentów Ostatecznych projektu „Wsparcie osób niepełnosprawnych ruchowo na rynku pracy II” z pracodawcami. W spotkaniu wzięło udział 25 osób, w tym 5 osób niepełnosprawnych – beneficjentów ostatecznych projektu, 5 opiekunów oraz 11 przedstawicieli pracodawców.

2050 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie osób niepełnosprawnych z pracodawcami ' (2006 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231232233234235236237238239240241242243244245246247248249250251252253254255256266276286296306316326336346356   >