„BĄDŹMY RAZEM – W KOMUNII Z BOGIEM”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 23 maja 2011 - 10:01

1 czerwca 2011 r. na Placu Jana Pawła II w Ełku, Caritas Diecezji Ełckiej i Caritas Polska wraz z Telewizją Polską oraz Urzędem Miasta w Ełku organizują VI Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka. W tym roku wydarzenie będzie odbywało się w duchu hasła "Bądźmy razem – w komunii z Bogiem", tak aby czas spędzony wspólnie na placu był nie tylko zabawą, ale również okazją do refleksji i modlitwy. Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych, a szczególnie rodziny z dziećmi do wzięcia udziału w tym wielkim ogólnopolskim wydarzeniu.

3611 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„BĄDŹMY RAZEM – W KOMUNII Z BOGIEM” ' (5046 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ania Budnik potrzebuje naszej pomocy!

Autor: Admin Dodano: środa, 18 maja 2011 - 14:35

Najmłodszą podopieczną Caritas Diecezji Ełckiej jest Ania Budnik, która urodziła się 17 lipca 2008 r. jako wcześniak w ósmym miesiącu ciąży. Do trzeciego miesiąca jej rozwój nie budził większych zastrzeżeń. Kontakt dziecka ze światem zewnętrznym był zachowany, uśmiechała się, wodziła wzrokiem za przedmiotami oraz osobami. W trzecim miesiącu życia otrzymała obowiązkową szczepionkę, która prawdopodobnie spowodowała zmiany neurologiczne. Obecnie, dziewczynka większość swojego życia spędza w szpitalach (Ełk, Olsztyn, Białystok, Warszawa).

Pomóżmy dzieciom
2789 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ania Budnik potrzebuje naszej pomocy!' (1480 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
WSPÓŁPRACA Z POWIATEM EŁCKIM 2011

Autor: Admin Dodano: środa, 18 maja 2011 - 14:25

Caritas Diecezji Ełckiej od 7 lat wspiera najuboższych i najbardziej potrzebujących z terenu diecezji ełckiej dzięki realizacji europejskiego programu pomocowego PEAD. Pomimo trudności i dużych nakładów programowych zadanie realizowane było wyłącznie ze środków finansowych pochodzących z budżetu Caritas Polska i dzięki środkom własnym ełckiej Caritas. Aby pomoc ta mogła docierać do coraz większej liczby społeczności lokalnej otrzymaliśmy wsparcie finansowe ze Starostwa Powiatowego w Ełku.

2479 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WSPÓŁPRACA Z POWIATEM EŁCKIM 2011' (477 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Poznaj swojego sąsiada

Autor: Admin Dodano: środa, 18 maja 2011 - 14:21

Podlasie jest regionem Polski, na którym zamieszkuje wiele mniejszości narodowych i etnicznych. W związku z tym Caritas Diecezji Ełckiej wyszła z inicjatywą zorganizowania warsztatów poświęconych takim mniejszościom, jak: Tatarzy, Litwini, Romowie, Rosjanie. Odbywać się one będą w Centrum Charytatywnym im. Jana Pawła II „Coraggio - odwagi” w Augustowie. Warsztaty będą realizowane w ramach projektu „Z sąsiadem z Pan Brat” współfinansowanego ze środków Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Białymstoku.

2410 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Poznaj swojego sąsiada' (723 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ŁAGIEWNIKI 2011

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 16 maja 2011 - 08:01

W dniu 7 maja br. odbyła się VIII Ogólnopolska Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy do sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Krakowie – Łagiewnikach. Ze wszystkich archidiecezji i diecezji w Polsce przybyło ok. 2 tysięcy pielgrzymów, którzy wspólną modlitwą i uczestniczeniem w Eucharystii dziękowali Panu Bogu za beatyfikację naszego zmarłego papieża Jana Pawła II.

2231 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ŁAGIEWNIKI 2011' (5761 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221222223224225226227228229230231232233234235236237238239240241242243244245246247248249250260270280290300310320330340350360   >