„UBI CARITAS” - nagrody i wyróżnienia już przyznane!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 04 października 2010 - 04:34

"Ubi Caritas" to nagroda przyznawana za szczególne wysiłki i osiągnięcia w działalności charytatywnej oraz za rozpowszechnianie przesłania i misji Caritas w Polsce. Przyznając statuetki św. Faustyny Kowalskiej, Caritas Polska pragnie szczególnie podkreślić znaczenie podejmowanej działalności przez wyróżnione osoby i instytucje na płaszczyźnie humanitarnej i charytatywnej.

3438 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„UBI CARITAS” - nagrody i wyróżnienia już przyznane!' (7570 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie z pisania projektów – warsztaty dla wolontariuszy

Autor: Admin Dodano: niedziela, 03 października 2010 - 11:53

W dniu 23 września 2010 roku odbyły się warsztaty z pisania projektów w ramach budowania ścieżek rozwoju dla wolontariuszy skupionych wokół Caritas Diecezji Ełckiej. Grupa szesnastu zainteresowanych tą tematyką wolontariuszy spotkała się w sali konferencyjnej Caritas. Na dwugodzinnym spotkaniu, w profesjonalnie przygotowanych warunkach, wolontariusze zgłębiali tajniki pisania wniosków. Pracowali metodą burzy mózgów, ćwiczyli krótkie wprawki, dyskutowali i wspólnie szukali rozwiązań zadanych problemów.

1711 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie z pisania projektów – warsztaty dla wolontariuszy' (429 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkanie opiekunów Szkolnych Kół Caritas

Autor: Admin Dodano: niedziela, 03 października 2010 - 11:45

W dniu 16 września 2010 w sali konferencyjnej ełckiej Caritas odbyło się spotkanie opiekunów Szkolnych Kół Caritas. Było to pierwsze spotkanie w tym roku szkolnym. Obecnych było dwunastu opiekunów SKC działających na terenie Ełku. Organizatorem spotkania była Joanna Zawistowska - koordynator wolontariatu i Szkolnych Kół Caritas Diecezji Ełckiej. Prowadzącymi spotkanie byli również ks. Maciej Gilewski wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej, który jest również opiekunem duchownym SKC oraz Anna Rudzińska, która zaangażowała Szkolne Koła Caritas w akcje 66. Tygodnia Miłosierdzia.

2335 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie opiekunów Szkolnych Kół Caritas' (1493 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
III Słoneczny Zlot Świetlic Środowiskowych „Promyk Dnia” w Strzelnie

Autor: Admin Dodano: niedziela, 03 października 2010 - 11:08

W sercu prasłowiańskiej ziemi w Strzelnie (woj. kujawsko-pomorskie) w dniach 20 -22 sierpnia odbył się kolejny zlot świetlic środowiskowych „Promyk Dnia” z terenu całego kraju. Nie zabrakło też dzieci ze świetlicy w Ełku i Orłowie, które skrzętnie przygotowywały się do wyjazdu już od dłuższego czasu. Każdy Słoneczny Zlot ma swój temat przewodni – w tym roku był on silnie związany z miejscem gdzie odbywał się i dotyczył Słowian oraz początków naszej państwowości.

2563 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'III Słoneczny Zlot Świetlic Środowiskowych „Promyk Dnia” w Strzelnie' (1820 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolonie dla dzieci z terenów dotkniętych powodzią

Autor: Admin Dodano: niedziela, 03 października 2010 - 10:58

Caritas Diecezji Ełckiej w dniach 15 – 28 sierpnia br. gościła w ośrodkach kolonijnych w Orzyszu, Malinówce oraz Augustowie 215 dzieci z terenów dotkniętych powodzią. Dzieci przyjechały do diecezji ełckiej z gminy Łoniów, która znajduje się w powiecie sandomierskim na pograniczu Wyżyny Kielecko - Sandomierskiej i Kotliny Sandomierskiej oraz z gminy Jeżowe, która znajduje się w województwie podkarpackim w powiecie niżańskim. Kolonie odbywały się w sezonowym ośrodku wypoczynkowym dla dzieci Arka w Orzyszu, w Ośrodku Szkoleniowo – Wypoczynkowym w Malinówce oraz w Szkole Podstawowej im. Z. Augusta nr 2 w Augustowie.

3301 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolonie dla dzieci z terenów dotkniętych powodzią' (2137 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221222223224225226227228229230231232233234235236237238239240241242243244245246247257267277287297307317327337   >