PEAD – PODSUMOWANIE VII EDYCJI

Autor: Admin Dodano: środa, 19 stycznia 2011 - 13:02

Caritas Diecezji Ełckiej po raz siódmy uczestniczyła w Europejskim Programie Pomocy Najbardziej Potrzebującym ( fran. Programme Europeen d`Aide aux plus Demunis – PEAD ). Umowę z Caritas Polska podpisaliśmy w marcu i to był znak, że zaczynamy kolejny rok ciężkiej pracy. Z roku na rok wzrasta ilość dostarczanej żywności, jak również rodzaj asortymentu. W roku 2009 przekazaliśmy podopiecznym Parafialnych Zespołów Caritas 15 produktów, natomiast w roku 2010 było ich już 19.

2301 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PEAD – PODSUMOWANIE VII EDYCJI' (1449 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkanie Opłatkowe w Centrum Charytatywnym im. Jana Pawła II w Piszu

Autor: Admin Dodano: środa, 19 stycznia 2011 - 12:54

Dzieci i młodzież z Centrum Charytatywnego im. Jana Pawła II „Bóg jest miłością” w Piszu uczestniczyły we wspólnej Wigilii. Uroczysty poczęstunek podopieczni razem z opiekunami rozpoczęli od przeczytania Ewangelii Św. Łukasza o narodzeniu Pana Jezusa. Po wspólnej modlitwie wszyscy podzielili się opłatkiem, składając sobie życzenia. Nie zabrakło też stołu zastawionego owocami, słodyczami i napojami.

2360 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie Opłatkowe w Centrum Charytatywnym im. Jana Pawła II w Piszu' (1330 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkanie opłatkowe pracowników Caritas

Autor: Admin Dodano: czwartek, 13 stycznia 2011 - 10:36

W dniu 20 grudnia o godzinie 16.30 br. w Centrum Administracyjno-Pastoralnym Ełckiej Kurii Diecezjalnej odbyło się spotkanie opłatkowe pracowników Caritas Diecezji Ełckiej. W uroczystości uczestniczył Jego Ekscelencja Ks. Jerzy Mazur, Biskup Ełcki SVD, Ks. Romuald Kamiński - Biskup Pomocniczy Ełcki, ks. Dariusz Kruczyński – dyrektor Caritas Diecezji Ełckiej, ks. Maciej Gilewski – wicedyrektor Caritas , dyrektorowie regionalni oraz wszyscy pracownicy działający na terenie naszej diecezji.

2530 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie opłatkowe pracowników Caritas' (2397 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Wymieńmy się” dla „Skrzydeł”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 23 grudnia 2010 - 10:18

Dobiega końca wspólna akcja Caritas w Polsce i Narodowego Banku Polskiego „Wymieńmy się”, polegająca na zbiórce starych banknotów i monet sprzed denominacji. Mieszkańcy terenu Diecezji Ełckiej włączają się aktywnie w realizację tego przedsięwzięcia. Stare pieniądze, które od końca 1996 r. nie są w powszechnym obiegu, jednak nie straciły jeszcze swej wartości zostaną wymienione przez NBP na nowe złote i przeznaczone na pomoc dzieciom w ramach Programu Skrzydła.

2878 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Wymieńmy się” dla „Skrzydeł”' (1141 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zaprzysiężenie wolontariatu

Autor: Admin Dodano: czwartek, 23 grudnia 2010 - 10:15

5 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wolontariatu. W tym roku przypadał on w niedzielę, dlatego wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej obchodzili swoje święto z dwudniowym opóźnieniem. Dnia 7 grudnia 2010 roku odbyła się uroczystość zaprzysiężenia wolontariatu. Spotkanie rozpoczęło się w kościele katedralnym o godzinie 15.00 Koronką do Miłosierdzia Bożego, którą odmawialiśmy w intencji wolontariuszy. Później przeszliśmy do Kurii Biskupiej, gdzie odbyła się dalsza część zaprzysiężenia. Ks. Bp Jerzy Mazur Biskup Ełcki wysłuchał przemówienia ks. Macieja Gilewskiego Wicedyrektora Caritas Diecezji Ełckiej, który jest duchowym opiekunem wolontariuszy. Następnie sam przemówił do zebranych, podkreślając wzniosłość i odpowiedzialność zadania, jakim jest bezinteresowna służba bliźniemu. Wolontariusze zostali też poproszeni o świadectwa, którymi podzielili się ze wszystkimi.

2262 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zaprzysiężenie wolontariatu' (1832 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211212213214215216217218219220221222223224225226227228229230231232233234235236237238239249259269279289299309319329339   >