Autor: Admin Dodano: piątek, 14 października 2011 - 13:02

W dniach 25 – 26 września br. Ordynariusz Diecezji Ełckiej Ks. Biskup Jerzy Mazur przeprowadził wizytację kanoniczną w parafii Św. Anny w Giżycku. W drugim dniu wizyty odwiedził naszą placówkę Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II, w którym od prawie 3 lat mieści się Dzienny Punkt Opieki nad Dzieckiem w wieku 3-5 lat. Uczęszcza tu 15 dzieci w godz. od 7.30-16.00. Oprócz opieki dzieci mają zapewnione zajęcia dydaktyczne oraz katechetyczne. Biorą udział w organizowanych przez wychowawczynie uroczystościach, m.in.: „Jasełka” oraz „Dzień Mamy i Taty” .

2464 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wizyta kanoniczna Ks. Biskupa Jerzego Mazura SVD w Centrum Charytatywnym im. Jana Pawła II „Otwórzcie Drzwi Chrystusowi” w Giżycku' (2245 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„KOMUNIA Z BOGIEM ŹRÓDŁEM MIŁOSIERDZIA”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 11 października 2011 - 15:00

Pod takim hasłem w tym roku obchodziliśmy 67. Tydzień Miłosierdzia Bożego. Wychodząc naprzeciw tym słowom Caritas Diecezji Ełckiej w dniach od 2 do 7 października przeprowadziła akcję pod hasłem „Ciepły posiłek dla każdego”. Miejscem wydawania posiłków był Park Solidarności oraz ulica Wojska Polskiego przed Domem św. Faustyny „Pomocna Dłoń” w Ełku. Przez pięć dni w tygodniu, w godzinach popołudniowych wolontariusze i pracownicy Caritas Diecezji Ełckiej rozdawali gorącą zupę, ciasto i kanapki. Wielu ludzi, tych najbardziej dotkniętych przez los czekało na wolontariuszy już dużo wcześniej, aby móc się posilić. Możliwe, że był to jedyny ich posiłek w ciągu dnia.

1790 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„KOMUNIA Z BOGIEM ŹRÓDŁEM MIŁOSIERDZIA”' (1184 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wyjątkowy gość w Domu Św. Faustyny w Ełku

Autor: Admin Dodano: piątek, 07 października 2011 - 14:58

Dnia 01.10.2011 r. około godziny 13.00, w Domu Świętej Faustyny w Ełku pojawił się wyczekiwany od kilku tygodni gość w osobie Pierwszej Damy, Małżonki Prezydenta RP Anny Komorowskiej. Z okazji tego niecodziennego spotkania wychowankowie pod okiem wychowawców upiekli pyszne ciasta i przystroili odświętnie stół. Pełna oczekiwania atmosfera rozluźniła się, gdy Pierwsza Dama zaczęła zwiedzać mieszkanie. Dzieci dumnie pokazywały swoje pokoje i opowiadały o zasadach panujących w domu. Pani Anna Komorowska wyrażała głębokie zainteresowanie relacjami dzieci i żywo reagowała na wszystkie wypowiedzi.

2808 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wyjątkowy gość w Domu Św. Faustyny w Ełku' (1128 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Drugie spotkanie partnerów z Euroregionu Niemen

Autor: Admin Dodano: wtorek, 04 października 2011 - 10:46

Dnia 29 września 2011 roku w siedzibie Caritas Mariampol na Litwie miało miejsce drugie w tym roku spotkanie partnerów z Polski, Litwy, Rosji i Białorusi. Celem spotkania było omówienie perspektyw długofalowej współpracy przy realizacji projektów. Początek spotkania był szczególny, gdyż swoją osobą zaszczycił nas biskup diecezji Wyłkowyszki z siedzibą w Mariampolu - Rimantas Norvila.

1461 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Drugie spotkanie partnerów z Euroregionu Niemen' (2491 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” w Olecku zaprasza

Autor: Admin Dodano: piątek, 30 września 2011 - 09:02

Do Centrum Charytatywnego im. Jana Pawła II ,,Samarytańskie dzieło’’ uczęszczają dzieci z okolicznych ulic położonych w pobliżu centrum miasta. Wiek dzieci waha się od 7 do 12 lat. Obecnie systematycznie przychodzi do naszej świetlicy około 25 osób. Dla większości z nich nasza propozycja spędzenia czasu pod okiem opiekuna świetlicy jest jedyną atrakcją z jakiej dzieci mogą skorzystać. Co więcej, oprócz wdrażania programu edukacyjno - wychowawczego, gier i zabaw, konkursów i warsztatów plastycznych, oferujemy również każdego dnia dzieciom poczęstunek w formie podwieczorku. Podwieczorek jest najbardziej oczekiwanym punktem dnia, a dzieci z wielką radością robią przerwę na posiłek, by móc później oddać się dalej beztroskiej zabawie.

2726 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” w Olecku zaprasza' (3808 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211212213214215216217218219220221222223224225226227228229230231232233234235236237247257267277287297307317327337347357   >