Wigilia Caritas – by nikt nie czuł się samotny

Autor: Admin Dodano: środa, 11 grudnia 2019 - 21:58

24 grudnia w 28 miastach – m.in. w Częstochowie, Krakowie, Poznaniu, Gliwicach, Białymstoku i Kielcach – ubodzy, bezdomni i samotni spotkają się przy wigilijnym stole. Jak co roku Wigilia Caritas zgromadzi ok. 10 000 osób, dla których to jedyna szansa na wspólny ciepły posiłek wigilijny.

260 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wigilia Caritas – by nikt nie czuł się samotny' (1552 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Dla NIEBA warto” – Gala Wolontariatu Szkolnych Kół Caritas 2019

Autor: Admin Dodano: piątek, 06 grudnia 2019 - 21:05

Najaktywniejsi młodzi wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas z terenu diecezji ełckiej zostali nagrodzeni podczas Gali Wolontariatu z racji Międzynarodowego Dnia Wolontariusza, która odbyła się w środę, 5 grudnia w Ełckim Centrum Kultury. Wydarzenie, w którym wzięło udział ponad 300 wolontariuszy, zorganizowała Caritas Diecezji Ełckiej. Tytuł „Szkolnego Koła Caritas Roku 2019” przypadł SKC przy Zespole Szkół Sportowych w Ełku. Przyznano także dwa wyróżnienia dla szczególnie aktywnych SKC działających przy: Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Orzyszu i Zespole Szkół Ogólnokształcących w Wydminach.

267 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Dla NIEBA warto” – Gala Wolontariatu Szkolnych Kół Caritas 2019' (6785 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 25 listopada 2019 - 20:15

Zgodnie z wieloletnią tradycją, Caritas Diecezji Ełckiej w okresie Adwentu przeprowadza znaną akcję charytatywną pod nazwą Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. Świeca Caritas na przestrzeni ostatnich lat stała się jednym z najważniejszych i najbardziej rozpoznawanych symboli Wigilii w Polsce. To nie tylko płomień na stole wigilijnym, ale przede wszystkim realna pomoc dzieciom z ubogich i wielodzietnych rodzin. Fundusze zbierane przy rozprowadzaniu świec przed Świętami Bożego Narodzenia, wykorzystywane są przez Caritas w ciągu roku na pomoc dzieciom, np. organizowanie kolonii letnich, dofinansowanie leczenia, edukację itp.

197 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom' (513 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Bożonarodzeniowa Zbiórka Żywności "Tak, Pomagam"

Autor: Admin Dodano: niedziela, 24 listopada 2019 - 23:00

6 i 7 grudnia br. Caritas Diecezji Ełckiej organizuję zbiórkę żywności. Będzie ona przeprowadzona w wybranych sklepach na terenie całej diecezji ełckiej. Zwracamy się z prośbą o włączenie się w naszą akcję poprzez zakup dowolnych produktów spożywczych i przekazanie ich wolontariuszom.

285 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Bożonarodzeniowa Zbiórka Żywności "Tak, Pomagam"' (688 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomoc osobom potrzebującym w okresie jesienno - zimowym

Autor: Admin Dodano: środa, 20 listopada 2019 - 20:55

Okres jesieni i zimy to szczególny czas dla tych, którzy nie mają dachu nad głową oraz środków do życia. Gdy tylko robi się chłodniej, w Schronisku im. Św. Ojca Pio wzrasta liczba osób bezdomnych, którzy potrzebują pomocy. Placówka przy ul. Kościuszki 27 w Ełku posiada 42 miejsca noclegowe z dostępem do węzła sanitarnego, gwarantuje całodzienne wyżywienie, odzież, środki czystości oraz dostęp do pralni. W budynku schroniska bezdomni mają do swojej dyspozycji świetlicę z telewizorem i komputerem, kącik prasowy oraz kuchnię pomocniczą, w której można przygotować sobie jedzenie pomiędzy posiłkami.

95 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc osobom potrzebującym w okresie jesienno - zimowym' (2825 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   123456789101112131415161718192939495969798999109119129139149159169179189199209219229239249259269279289299309319329339349359369   >