Oskar Wawiórko - Fadrowski

Autor: Admin Dodano: środa, 26 stycznia 2011 - 13:57

„Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej – mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie.”
Ze słowami Juliana Ejsmonda zgodzi się każdy z nas. Jeden mały uśmiech dziecka jest jak światełko w tunelu, które rozwidnia nam codzienne szare dni. Nie zawsze jednak można dostrzec radość u tych małych „iskierek Bożych”. Najlepiej wiedzą o tym rodzice, którym zachorowało dziecko, a diagnoza postawiona przez lekarza często brzmi jak wyrok. Bezradność, niemoc, niepokój o przyszłość – nie tą za kilka, kilkanaście lat, ale o tę najbliższą: dni, tygodnie, miesiące.

Pomóżmy dzieciom
3919 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Oskar Wawiórko - Fadrowski' (5799 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Międzynarodowy Rok Wolontariatu.

Autor: Admin Dodano: środa, 26 stycznia 2011 - 13:38

26 listopada 2009 roku Rada Unii Europejskiej podjęła decyzję o ustanowieniu roku 2011 „Europejskim Rokiem Działalności Wolontariackiej na rzecz aktywnego obywatelstwa.” Od lipca do końca roku będzie trwała polska Prezydencja w Unii Europejskiej. Taki splot wydarzeń daje prawdopodobnie jedyną w swoim rodzaju okazję do podkreślenia rangi i znaczenia wolontariatu w naszym kraju. Polski rząd będzie w szczególny sposób włączał wolontariuszy w wydarzenia i działania w tym okresie. Niewątpliwie pozwoli to rozpromować idee wolontariatu, złamać pokutujące nadal w dość szerokich kręgach przekonanie, że wolontariat to tylko bardziej nowoczesna nazwa osławionego przez poprzedni ustrój „czynu społecznego”. Aktywna postawa obywatelska staje na piedestale i zostaje doceniona. Jednak to, na jaką skalę zostanie ta sytuacja wykorzystana we wszystkich regionach, pozostaje w gestii lokalnej administracji.

2676 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Międzynarodowy Rok Wolontariatu.' (6286 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Karnawałowy Świetlicowy Zawrót Głowy

Autor: Admin Dodano: środa, 26 stycznia 2011 - 13:11

W naszej Świetlicy – Centrum „Quo Vadis” przy ulicy 3 Maja 10 w Ełku dzieci nie mogą narzekać na nudę. Codziennie dzieje się coś nowego. Organizowane są zajęcia plastyczne, literackie, taneczne, a także teatralne. Każdy znajdzie coś dla siebie. Żeby obudzić w dzieciach ducha rywalizacji i współpracy w grupie organizowane są zajęcia o różnej tematyce. W tym roku takie zajęcia już się odbyły i spotkały się z dużym zainteresowaniem. Podczas konkursu wiedzy zimowej dzieci bawiły się doskonale.

Wakacyjna akcja Caritas
1827 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Karnawałowy Świetlicowy Zawrót Głowy' (3988 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Jasełka ,,Kolęduje w Tobie moje serce"

Autor: Admin Dodano: środa, 26 stycznia 2011 - 12:56

Dnia 16 stycznia 2011r. w niedzielę w parafii p. w. Podwyższenia Krzyża Świętego w Olszewie Węgorzewskim uczniowie z klasy drugiej i szóstej ze Szkoły Podstawowej w Sobiechach przedstawili jasełka pt. ,,Kolęduje w Tobie moje serce". Nad przygotowaniem występu artystycznego, scenografii i kostiumów czuwali Państwo Zofia i Andrzej Langer.

2103 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jasełka ,,Kolęduje w Tobie moje serce"' (924 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Migawka – 3 dni z życia Warsztatów Terapii Zajęciowej w Gołdapi

Autor: Admin Dodano: środa, 26 stycznia 2011 - 12:40

W grudniu 2010 roku Gołdapski WTZ zamyka roczny program terapeutyczno-rehabilitacyjny z osobami niepełnosprawnymi z terenu gmin Banie Mazurskie, Dubeninki oraz Gołdap. Już od października zajęcia Warsztatu zdeterminowane były przygotowaniami do świąt Bożego Narodzenia. Pracownia Biblioteczno-Teatralna pod kierownictwem instruktorki pani Doroty Łasicy przygotowała „Jasełka”, w których biblijne postacie zagrali wszyscy uczestnicy WTZ.

Warsztaty i szkolenia
2517 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Migawka – 3 dni z życia Warsztatów Terapii Zajęciowej w Gołdapi' (2510 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211212213214215216217218219220221222223224225226227228229230231232233234244254264274284294304314324334   >