Autor: Admin Dodano: piątek, 16 marca 2012 - 15:01

16 marca zakończy się realizacja projektu pn. „Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen”, którego realizacja możliwa była dzięki wsparciu udzielonemu przez Norwegię poprzez dofinansowanie ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz budżetu państwa. W jego realizację poza Caritas Diecezji Ełckiej zaangażowani zostali partnerzy z obszaru Euroregionu Niemen z Litwy – Caritas Diecezji Wyłkowyszki oraz z Białorusi - Religijna Misja „Katolickie charytatywne stowarzyszenie Caritas”.

1658 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dobiega końca wspólne przedsięwzięcie polsko-białorusko-litewskich wolontariuszy' (4614 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomóżmy Dominikowi z Ełku

Autor: Admin Dodano: piątek, 16 marca 2012 - 09:38

Dominik Dobrzycki urodził się 4 lutego 2011 roku, wg skali Apgar dostał 10 punktów. Jego rozwój fizyczny i umysłowy po urodzeniu przebiegał prawidłowo. W siódmym miesiącu życia zaczął samodzielnie siadać, a od dziesiątego miesiąca zaczął chodzić za rączkę. Nic nie zapowiadało choroby chłopca aż do października 2011 r. Dominik po obudzeniu się ze snu dziennego, jako w pełni zdrowe dziecko zostało nakarmione serkiem. Po kilku minutach przestał reagować na otoczenie, oczy miał otwarte, a z jego ust zaczęła wydobywać się treść ślinowa. Dziecko zwymiotowało, a ciało stało się wiotkie. Trwało to ok. 20 minut.

Pomóżmy dzieciom
3122 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomóżmy Dominikowi z Ełku' (2272 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„WYOBRAŹNIA MIŁOSIERDZIA” WARSZTATY DLA WOLONTARIUSZY SZKOLNYCH KÓŁ CARITAS

Autor: Admin Dodano: czwartek, 15 marca 2012 - 13:06

Właśnie pod tym hasłem odbyły się w dniach 23.02.2012 r. oraz 08.03.2012 r. warsztaty dla Opiekunów i Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas. Warsztaty zorganizowano w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym Dom Św. Rodziny w Orzyszu oraz w Centrum Pastoralno-Administracyjnym Kurii Biskupiej w Ełku. Warsztaty rozpoczęły się wspólną modlitwą. Następnie ks. Maciej Gilewski – wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej przywitał wszystkich przybyłych. W dalszej kolejności odbyła się krótka prezentacja zebranych grup szkolnych. Wolontariusze przedstawili swoje Koła oraz omówili ich pracę.

1428 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„WYOBRAŹNIA MIŁOSIERDZIA” WARSZTATY DLA WOLONTARIUSZY SZKOLNYCH KÓŁ CARITAS' (2146 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
PIERWSZE, SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS 2012

Autor: Admin Dodano: wtorek, 13 marca 2012 - 14:34

Ludzie pracujący w Parafialnych Zespołach Caritas na co dzień służą drugiemu, potrzebującemu człowiekowi. Każdy z nich czuje w sercu pragnienie służenia Bogu poprzez swoją posługę. Nie ważne, jaka to będzie posługa, ważne, że każdy z nich pragnie czynić dobro. Kiedy je czynimy, jesteśmy bliżej Boga.

Caritas Diecezji Ełckiej w dniu 9 marca, po raz pierwszy w roku 2012, zorganizowała szkolenie formacyjne dla zarządów Parafialnych Zespołów Caritas. Miało ono miejsce w Centrum Pastoralno – Administracyjnym w Ełku. Przybyło 115 osób. Spotkaniu przewodniczył Ks. Biskup Romuald Kamiński, ks. dr Maciej Gilewski – wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej oraz Anna Rudzińska – opiekun PZC.

2090 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PIERWSZE, SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS 2012' (3864 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ROZPOCZĘCIE IX EDYCJI PROGRAMU PEAD 2012

Autor: Admin Dodano: wtorek, 13 marca 2012 - 14:27

„Posługa Caritas, posługa miłości, jest skierowana do człowieka w jego różnych potrzebach”.
Ks. A. Rybicki

W dniach 5-6 marca br. w Ośrodku Charytatywno – Wypoczynkowym Caritas Archidiecezji Poznańskiej w miejscowości Bojanowe Gniazdo, Caritas Polska zorganizowała spotkanie koordynatorów z archi/diecezji i osób realizujących jeden z największych programów w Polsce tj. „Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności UE”. W szkoleniu uczestniczyły również osoby, które zajmują się koordynowaniem zbiórek żywności. Spotkaniu przewodniczył ks. Marcin Brzeziński – wicedyrektor Caritas Polska, a dwudniowe szkolenie poprowadziła pani Elżbieta Sztabler – koordynator programu PEAD i zbiórek żywności na terenie całej Polski.

2426 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ROZPOCZĘCIE IX EDYCJI PROGRAMU PEAD 2012' (2910 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201202203204205206207208209210211212213214215216217218219220221222223224225226227228229230231232242252262272282292302312322332342352362   >