Wakacyjny wypoczynek w Świętajnie

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 25 lipca 2011 - 04:23

21 lipca 2011 r. w Świętajnie rozpoczął się kolejny turnus kolonijny dla dzieci i młodzieży z rodzin najuboższych i wielodzietnych, którzy zamieszkują teren naszej diecezji. Koloniści biorący w nim udział pochodzą z dekanatów: Giżycko - św. Krzysztofa, Filipów - MB Częstochowskiej, Sejny - św. Kazimierza Królewicza, Suwałki - Ducha Świętego, Suwałki - Miłosierdzia Bożego, Suwałki - św. Benedykta i Romualda. Łącznie jest to grupa 53 osób.

2401 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wakacyjny wypoczynek w Świętajnie' (2006 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkanie wolontariuszy Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas

Autor: Admin Dodano: piątek, 22 lipca 2011 - 08:49

Miesiąc czerwiec upłynął wolontariuszom Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas bardzo pracowicie. Pomimo wielu obowiązków związanych z końcem roku szkolnego, większość z wolontariuszy czynnie zaangażowała się w organizację i przeprowadzenie VI Ogólnopolskiego Festynu z Okazji Dnia Dziecka. Następnie w dniach 10-11 czerwca aktywnie uczestniczyli w „Wakacyjnej Zbiórce Żywności”. Poza wymienionymi akcjami, które stały się już niemal wizytówką ECWC, wolontariusze niosą pomoc indywidualną wielu potrzebującym, m.in. osobom chorym czy też w podeszłym wieku. Wolontariusze nie tylko przyjmują powierzone im zadania, ale również świetnie odnajdują się w ich realizacji.

2946 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie wolontariuszy Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas' (1156 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Żyj z pasją i zarażaj innych

Autor: Admin Dodano: czwartek, 21 lipca 2011 - 08:12

Trwa trzeci etap realizacji projektu „Żyj z pasją i zarażaj innych” współfinansowanego przez Fundację Przyjaciółka w ramach programu „Perfecta mój talent”. Od wiosny tego roku dzieci i młodzież uczęszczająca do „Centrum Charytatywnego im. Jana Pawła II "Bóg jest miłością" w Piszu, przy ul. ul. Armii Krajowej 2 miała możliwość wzięcia udziału w warsztatach muzycznych oraz sportowych na basenie. Co więcej, by zapewnić indywidualne wsparcie każdego z naszych podopiecznych, utworzyliśmy dwie grupy wiekowe: młodszą i starszą.

2129 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Żyj z pasją i zarażaj innych' (2676 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Azjatycka przygoda!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 11 lipca 2011 - 14:04

Dobiegła końca pierwsza część wymiany młodzieży w ramach realizacji projektu „A to Polska właśnie” finansowanego przez Ministerstwo Edukacji Narodowej. Dziewięcioosobowa grupa młodzieży z Ełku wraz z opiekunem powróciła z wycieczki do Seulu. Wspomnienia z jedenastu dni pobytu na kontynencie azjatyckim pozostały pamiątką na całe życie. Poniżej prezentujemy relację z ich pobytu.

2954 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Azjatycka przygoda!' (13837 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„NIEpozorna partykuła NIE”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 05 lipca 2011 - 12:55

Partykuła to nie posiadający samodzielnego znaczenia wyraz nadający wypowiedzeniom zabarwienie znaczeniowe lub uczuciowe np. charakter rozkazu, charakter pytania, charakter wzmacniający.

2257 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„NIEpozorna partykuła NIE”' (3153 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201202203204205206207208209210211212213214215216217218219220221222223224225226236246256266276286296306316326336   >