Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” w Olecku zaprasza

Autor: Admin Dodano: piątek, 30 września 2011 - 09:02

Do Centrum Charytatywnego im. Jana Pawła II ,,Samarytańskie dzieło’’ uczęszczają dzieci z okolicznych ulic położonych w pobliżu centrum miasta. Wiek dzieci waha się od 7 do 12 lat. Obecnie systematycznie przychodzi do naszej świetlicy około 25 osób. Dla większości z nich nasza propozycja spędzenia czasu pod okiem opiekuna świetlicy jest jedyną atrakcją z jakiej dzieci mogą skorzystać. Co więcej, oprócz wdrażania programu edukacyjno - wychowawczego, gier i zabaw, konkursów i warsztatów plastycznych, oferujemy również każdego dnia dzieciom poczęstunek w formie podwieczorku. Podwieczorek jest najbardziej oczekiwanym punktem dnia, a dzieci z wielką radością robią przerwę na posiłek, by móc później oddać się dalej beztroskiej zabawie.

2695 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” w Olecku zaprasza' (3808 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Opieka medyczna i rehabilitacyjna”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 września 2011 - 21:16

Caritas Diecezji Ełckiej w okresie od 13 września do 10 października br. na terenie Gminy Biała Piska realizuje projekt „Opieka medyczna i rehabilitacyjna” współfinansowany ze środków Gminy Biała Piska. W ramach zaplanowanych działań dwie pielęgniarki Caritas świadczą usługi w domach osób chorych oraz w Stacji Opieki Caritas w Białej Piskiej.

1529 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Opieka medyczna i rehabilitacyjna”' (2118 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 września 2011 - 08:08

Kościół w Polsce obchodzi w dniach 2-8 października 2011 r. 67. Tydzień Miłosierdzia. Jego hasło: „Komunia z Bogiem źródłem miłosierdzia” nawiązuje do tematu roku duszpasterskiego, przypominając, że autentyczna więź z Bogiem nie wyklucza – a wręcz przeciwnie – wzmacnia więź z innymi ludźmi. Nieskończonym źródłem i hojnym dawcą daru miłości, również tej, która przybiera kształt miłosierdzia chrześcijańskiego, jest Bóg w Trójcy Świętej. A zatem chrześcijanin, pragnący czynić miłosierdzie innym, winien trwać w zjednoczeniu z Bogiem, który jest miłością, a przez to źródłem prawdziwej miłości międzyludzkiej.

2271 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '67.Tydzień Miłosierdzia Bożego pod hasłem „Komunia z Bogiem źródłem miłosierdzia”.' (4375 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 22 września 2011 - 14:31

20 września br. grupa wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas z Diecezji Ełckiej wraz z opiekunami oraz Koordynatorem Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas wyruszyła na Jasną Górę, aby wziąć udział w Forum młodych wolontariuszy SKC. Po całonocnej wyprawie 21 września, 53 osobowy zespół dotarł na miejsce. Uczestnicy pielgrzymki przed rozpoczęciem spotkania zwiedzali Jasną Górę i znajdujące się tam obiekty m.in. Salę Rycerską, Muzeum, Wieżę oraz Skarbiec.

2232 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Forum wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas na Jasnej Górze dnia 21 września 2011 roku' (2575 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
IV Słoneczny Zlot

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 września 2011 - 10:39

W dniach 26-28 sierpnia 2011 r. dzieci ze świetlicy „Promyk Dni w Orłowie” uczestniczyły w IV Słonecznym Zlocie sieci świetlic środowiskowych. W tym roku zlot odbywał się w Poddąbiu koło Rowów nad morzem. Tegorocznym hasłem byli „Wikingowie”. Orłowo pierwszy raz brało udział w takim przedsięwzięciu.

1849 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'IV Słoneczny Zlot' (1170 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191192193194195196197198199200201202203204205206207208209210211212213214215216217218219220221222232242252262272282292302312322332342   >