Dzień Skupienia dla Osób Niewidomych i Słabowidzących

Autor: Admin Dodano: środa, 15 listopada 2017 - 15:40

W środę 15 listopada 2017 r. w Ełku odbył się Dzień Skupienia dla Osób Niewidomych i Słabowidzących. Spotkanie miało miejsce w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej przy ul. ks. prał. Mariana Szczęsnego 1. Zostało ono zorganizowane przez ks. Ryszarda Sawickiego – diecezjalnego duszpasterza osób niewidomych i słabowidzących, p. Alicję Bielecką – prezesa ełckiego Koła Polskiego Związku Niewidomych oraz Siostry ze Zgromadzenia Matki Bożej Miłosierdzia posługujące w Domu Samotnej Matki im. bł. Marianny Biernackiej w Ełku.

259 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dzień Skupienia dla Osób Niewidomych i Słabowidzących' (3273 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Światowy Dzień Ubogich – Orędzie Ojca Świętego Franciszka

Autor: Admin Dodano: środa, 15 listopada 2017 - 13:36

„Biedni nie są problemem, ale zasobem, z którego możemy zaczerpnąć, aby przyjąć i żyć istotą Ewangelii” – napisał Franciszek w orędziu na Dzień Ubogich. Papież ustanowił go na zakończenie Nadzwyczajnego Jubileuszu Miłosierdzia i w tym roku będzie obchodzony po raz pierwszy w niedzielę poprzedzającą uroczystość Chrystusa Króla.

120 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Światowy Dzień Ubogich – Orędzie Ojca Świętego Franciszka' (15636 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podopieczni Schroniska im. św. Ojca Pio pielgrzymowali do Pani Jasnogórskiej

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 listopada 2017 - 08:38

„Do Boga przychodzi się jedynie taką drogą, która zbacza w kierunku bliźniego” – to słowa ks. Alessandro Pronzato, które stały się myślą przewodnią XII-tej Ogólnopolskiej Pielgrzymki Osób Bezdomnych na Jasną Górę, która odbyła się w sobotę 11 listopada 2017 r. Do tronu Jasnogórskiej Pani przybyło około tysiąca osób bezdomnych w grupach zorganizowanych przez diecezjalne Caritas, a także z ośrodków współpracujących ze schroniskami prowadzonymi przez Caritas w Polsce.

114 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podopieczni Schroniska im. św. Ojca Pio pielgrzymowali do Pani Jasnogórskiej' (3646 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
KOLEJNE DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE W EŁKU

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 13 listopada 2017 - 13:35

program edukacyjny o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności

W dniu 9 listopada 2017 roku odbyły się warsztaty - program edukacyjny o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności w parafii pw. Św. Jana Apostoła i Ewangelisty w Ełku. W zajęciach uczestniczyło 25 osób korzystających z produktów unijnych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017. Celem programu edukacyjnego o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności było ukazanie problemu marnowania żywności i jak temu zapobiegać.

209 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'KOLEJNE DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE W EŁKU' (1812 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Rozpoczął się kolejny rok szkolny z Programem Stypendialnym Skrzydła

Autor: Admin Dodano: czwartek, 09 listopada 2017 - 07:20

Program Skrzydła polega na systematycznym wsparciu materialnym uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych dzięki któremu zwiększa się ich szanse edukacyjne. W roku szkolnym 201 7/2018 pomocą stypendialną zostało objętych 35 uczniów, w tym 30 dzięki umowie z Caritas Polska.

Skrzydła
182 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Rozpoczął się kolejny rok szkolny z Programem Stypendialnym Skrzydła' (1469 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1111213141516171819202122232425262728293031323334353637475767778797107117127137147157167177187197207217227237247257267277287297307317327   >

Page created in 0,209724 Seconds