Pomoc bezdomnym i opuszczonym

Autor: Admin Dodano: piątek, 12 sierpnia 2011 - 10:22

Caritas Diecezji Ełckiej od 2008 roku prowadzi noclegownię „Dom św. Ojca Pio” mieszczącą się przy ulicy Kościuszki 27 oraz od 2009 roku Dom Dziennego Pobytu (przekształcony z byłej Noclegowni powołanej w 1998 roku) usytuowany przy ulicy Kościuszki 17. Obie placówki służą pomocą osobom bezdomnym oraz wszystkim tym, którzy potrzebują wsparcia m.in. przez wydawanie posiłków czy możliwość otrzymania bezpiecznego schronienia.

2555 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc bezdomnym i opuszczonym' (1849 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„TORNISTER PEŁEN UŚMIECHU”

Autor: Admin Dodano: piątek, 12 sierpnia 2011 - 09:33

„Dzieci są przyszłością i nadzieją ludzkości”
Benedykt XVI

Caritas Diecezji Ełckiej już ósmy rok przygotowuje wyprawki szkolne uczniom rozpoczynającym naukę w klasach I-III szkoły podstawowej. Uczniowie ci pochodzą z rodzin, gdzie sytuacja materialna jest bardzo ciężka. Zostali oni wytypowani przez Zarządy Parafialnych Zespołów Caritas, które działają przy parafiach na terenie diecezji ełckiej. Wielu rodziców nie stać na zakup dzieciom podręczników ani tym bardziej artykułów szkolnych. Zakup kompletnej wyprawki szkolnej to w wielu rodzinach poważne nadszarpnięcie budżetu domowego.

Tornister pełen uśmiechu
2210 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„TORNISTER PEŁEN UŚMIECHU” ' (1061 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 11 sierpnia 2011 - 10:57

7 sierpnia br. Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała i przeprowadziła zbiórkę publiczną na terenie obwodnicy miasta Ełk podczas II Mazurskiego Moto Show. Celem zbiórki było pozyskanie środków pieniężnych na wykonanie prac adaptacyjno-remontowych w Domu Samotnej Matki w Ełku.

1878 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ogłoszenie o wyniku zbiórki publicznej przeprowadzonej przez Caritas Diecezji Ełckiej 7 sierpnia 2011 roku na terenie miasta Ełk podczas II Mazurskiego Moto Show' (2258 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dzienny Punkt Opieki nad Dzieckiem w Augustowie

Autor: Admin Dodano: czwartek, 11 sierpnia 2011 - 08:05

Od 1 maja b.r. trwa realizacja projektu pod tytułem „Prowadzenie i zapewnienie miejsc w Dziennym Punkcie Opieki nad Dzieckiem w roku 2011 dla dzieci z terenu miasta Augustowa”. Głównym celem projektu jest zapewnienie 10 dzieciom w wieku od 3 do 5 lat właściwej opieki edukacyjno-wychowawczej. Zadanie jest realizowane w placówce, która mieści się przy Centrum Charytatywnym im. Jana Pawła II „Corraggio-Odwagi”, przy ulicy ks. Skorupki 6 w Augustowie. Projekt zakłada opiekę 5 dni w tygodniu przez 8 godzin dziennie pod okiem wyspecjalizowanej kadry.

2646 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dzienny Punkt Opieki nad Dzieckiem w Augustowie' (1349 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zaproszenie !!!

Autor: Admin Dodano: czwartek, 11 sierpnia 2011 - 07:53

14 sierpnia w Kościele św. Szczepana w Rożyńsku Wielkim,