Jałmużna Wielkopostna 2012 - Pomagam starszym!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 20 lutego 2012 - 08:33

Pod takim hasłem przebiegać będzie tegoroczna akcja, która propagowana jest od 2005 roku we wszystkich Caritas na terenie całej Polski. Celem tej akcji jest zmiana postaw młodego pokolenia wobec osób starszych, chorych i niepełnosprawnych.

2085 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jałmużna Wielkopostna 2012 - Pomagam starszym!' (1175 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Obchody XX Światowego Dnia Chorego

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 20 lutego 2012 - 08:14

"Wstań, idź, twoja wiara cię uzdrowiła" – (Łk 17, 19)

Światowy Dzień Chorego został ustanowiony przez papieża Jana Pawła II w dniu 13 maja 1992 roku w 75. rocznicę objawień fatimskich i w 11. rocznicę zamachu na jego życie na placu św. Piotra w Rzymie. Święto obchodzono co roku w jednym z sanktuariów maryjnych w różnych częściach świata. Od 2009 r. zgodnie z wolą papieża Benedykta XVI obchody mają charakter diecezjalny. Przesłaniem tego święta jest przede wszystkim zwrócenie szczególnej uwagi na osoby cierpiące na ciele i duszy.

1345 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Obchody XX Światowego Dnia Chorego' (2391 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen"

Autor: Admin Dodano: czwartek, 09 lutego 2012 - 08:57

Caritas Diecezji Ełckiej otrzymała wsparcie finansowe na realizację projektu pn. „Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen”. W realizację zadań poza ełcką Caritas zaangażowani będą czterej partnerzy: Rosja (Obwód Kaliningradzki) - Stowarzyszenie NP "Dom Polski" im. F. Chopina w Czerniachowsku; Litwa - Caritas Diecezji Wyłkowyszki oraz Białoruś - Religijna Misja „Katolickie charytatywne stowarzyszenie Caritas”. Celem zadania jest zwiększenie liczby wolontariuszy o 40% działających w strukturze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas oraz promocja idei wolontariatu i wymiana dobrych praktyk w obszarze Euroregionu Niemen.

1977 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen"' (1914 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Przystanek ŚREDNIOWIECZE

Autor: Admin Dodano: środa, 08 lutego 2012 - 13:26

W tym roku, podobnie jak i w ubiegłych latach ełcka Caritas w okresie ferii zimowych nie zapomniała o wychowankach uczęszczających do jej świetlic w Ełku. Aby uatrakcyjnić wolny czas dzieciom i młodzieży pozostającym w tym czasie w domu zorganizowaliśmy cykl zajęć o charakterze plastycznym pod nazwą Zimowa podróż w czasie. Jak wskazuje sama nazwa dzieci miały możliwość przeniesienia się do przeszłości – do czasów średniowiecznych.

1823 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Przystanek ŚREDNIOWIECZE' (2370 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
PEAD 2011 – zakończenie VIII edycji

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 06 lutego 2012 - 12:57

Pomoc żywnościowa dotarła do ponad 21 tys. 318 osób z naszej diecezji.

Caritas Diecezji Ełckiej w 2011 roku już po raz ósmy uczestniczyła w Europejskim Programie Pomocy Najbardziej Potrzebującym ( fran. Programme européen d'aide aux plus démunis – PEAD ). Umowę z Caritas Polska podpisaliśmy w marcu i to był znak, że zaczynamy kolejny rok ciężkiej pracy. Co roku wzrasta ilość dostarczanej żywności, jak również rodzaj produktu. W ubiegłym roku do osób potrzebujących, których z roku na rok jest co raz więcej, przekazaliśmy za pośrednictwem Parafialnych Zespołów Caritas 19 różnych asortymentów: chleb chrupki, herbatniki, kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną z gulaszem i z warzywami, kawę zbożową instant, krupnik, makaron muszelki, świderki, makaron z gulaszem, masło, mąkę, mleko, musli, płatki kukurydziane, ryż, ser żółty, ser topiony i zupę pomidorową z ryżem. Ilość przekazanej żywności unijnej w roku 2011 to 1 tys. 634 tony 908 kg o wartości 3 mln 772 tys. 576 zł 86 gr. Z pomocy żywnościowej skorzystało na terenie Diecezji Ełckiej 21 tys. 318 osób każdego miesiąca, natomiast w całej Polsce 4 mln osób.

Parafialne Zespoły Caritas
1932 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PEAD 2011 – zakończenie VIII edycji ' (2817 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191192193194195196197198199200201202203204205206207208209210211212213214215216217227237247257267277287297307317327337347   >