Bezinteresownie niosą pomoc potrzebującym – Gala Wolontariatu SKC 2018

Autor: Admin Dodano: czwartek, 06 grudnia 2018 - 16:30

Najaktywniejsi młodzi wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas z terenu diecezji ełckiej zostali nagrodzeni podczas Gali Wolontariatu z racji Międzynarodowego Dnia Wolontariusza, która odbyła się 5 grudnia w Ełckim Centrum Kultury. Wydarzenie, w którym wzięło udział ponad 300 wolontariuszy zorganizowała Caritas Diecezji Ełckiej. Tytuł „Szkolnego Koła Caritas Roku 2018” przypadł SKC przy Szkole Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki w Białej Piskiej.

104 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Bezinteresownie niosą pomoc potrzebującym – Gala Wolontariatu SKC 2018' (5797 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
SKC w Krasnowie pomaga Polakom na Kresach Wschodnich

Autor: Admin Dodano: czwartek, 06 grudnia 2018 - 13:40

3 grudnia 2018 r. wolontariusze Szkolnego Koła Caritas działającego przy Szkole Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Krasnowie podsumowali akcję „Polacy Kresowym Rodakom", która miała miejsce w ich szkole w dniach 19-30 listopada br. Członkowie SKC zbierali produkty żywnościowe o długim terminie przydatności oraz artykuły szkolne.

Parafialne Zespoły Caritas
30 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'SKC w Krasnowie pomaga Polakom na Kresach Wschodnich' (1451 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pasje i zainteresowania

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 03 grudnia 2018 - 16:55

Jak założyć pasiekę? Jak zbudować ule? Jak i gdzie ustawiać ule? Dlaczego niektóre ule są kolorowe? Co szkodzi pszczołom? Czym się żywią pszczoły? Czy od użądlenia można umrzeć? Co się dzieje z pszczołą, gdy kogoś lub coś użądli? Jakie skarby wydobywamy z ula poza miodem? Pani pszczelarz miała co robić, bo dosłownie była bombardowana pytaniami z każdej strony.

24 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pasje i zainteresowania' (1766 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Jesienne zajęcia w Przedszkolu Pod Wesołą Chmurką

Autor: Admin Dodano: piątek, 30 listopada 2018 - 18:40

Jesień upływa przedszkolakom Pod Wesołą Chmurką na wielu radosnych i ciekawych działaniach. Z racji przypadającej w tym roku 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości dużo zajęć obejmowało tematykę patriotyczną. W przedszkolu realizowano treści promujące postawy patriotyczne i poszerzające zakres wiedzy dotyczącej naszego kraju. Dzieci były w ełckim Muzeum Historycznym na zajęciach edukacyjnych oraz posadziły w ogródku przedszkolnym „Drzewo Pamięci” jako symbol życia i wolności.

92 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jesienne zajęcia w Przedszkolu Pod Wesołą Chmurką' (9132 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Inne spojrzenie na historię

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 listopada 2018 - 21:50

Od kilku miesięcy podopieczni świetlicy „Quo vadis” w Ełku intensywnie przygotowywali się do przedstawienia z okazji 100 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Montaż słowno – muzyczny pt. ”Pisk Białego Orła” wymagał od młodych aktorów nie tylko mnóstwa wysiłku, ale i zaangażowania. W pierwszej kolejności dzieciom została przedstawiona fabuła przedstawienia, jej ramy czasowe a także charakterystyka poszczególnych postaci. Następnie rozpoczęła się praca z tekstem. Kolejne próby odbywały się z wykorzystaniem scenografii, a dzieci miały możliwość przymierzenia strojów przygotowanych na potrzeby przedstawienia.

44 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Inne spojrzenie na historię' (2355 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

12345678910111213141516172737475767778797107117127137147157167177187197207217227237247257267277287297307317327337   >