Odpowiedź Miłości na misterium zła – kwietniowe spotkanie o Bożym miłosier

Autor: Admin Dodano: czwartek, 26 kwietnia 2018 - 14:20

W środę 25 kwietnia 2018 r. o godz. 16.30 w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej miało miejsce kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia. Rozpoczęło się ono konferencją, którą wygłosił ks. Krzysztof Zubrzycki, redaktor naczelny diecezjalnego miesięcznika „Martyria”.

Kapłan próbował ukazać czym różnią się miłość i miłosierdzie. Te dwa pojęcia są bowiem bardzo bliskie, ale nie tożsame. Miłość ma szersze znaczenie, a miłosierdzie jest jej szczególnym rodzajem. Ks. Krzysztof przywołał słowa św. Jana Pawła II, który nauczał, że „Miłosierdzie to odpowiedź miłości na misterium zła”. Kapłan przypomniał, że miłość miłosierna jest pochyleniem się silniejszego nad słabszym, wielkiego nad małym, bogatego nad biednym, świętego nad grzesznym, Boga nad człowiekiem. Miłosierdzie schodzi bowiem na dno każdego ludzkiego piekła, by tam szukać zagubionych. Miłosierdzie pochyla się po to, by podnieść. Najgłębszym pochyleniem się Bóstwa nad człowiekiem i jego losem jest Krzyż. Nie jest on jednak ostatnim słowem miłosierdzia. Jest jeszcze zmartwychwstanie, a więc zwycięstwo miłosierdzia.

Po konferencji miała miejsce adoracja Najświętszego Sakramentu i modlitwa koronką do Bożego miłosierdzia. Ks. Krzysztof Zubrzycki przewodniczył Eucharystii i wygłosił homilię, w której podjął temat przebaczenia. Mówił, że nie jest ono czymś prostym, ale jest możliwe z pomocą łaski Bożej, kiedy nasze przebaczenie osadzimy w przebaczeniu Boga. Mamy się tego uczyć od Pana Jezusa, który pytany o to, „Ile razy mam przebaczyć, jeśli mój brat wykroczy przeciwko mnie?”, odpowiedział, że aż 77 razy, czyli cały czas. Kapłan podzielił się także swoim osobistym świadectwem wspominając swoją zmarłą mamę, która uczyła go przebaczania.

O oprawę muzyczną podczas spotkania modlitewnego zadbali alumni z Wyższego Seminarium Duchownego w Ełku. Na zakończenie s. Tabita Staroszczak – przełożona domu i kierownik Domu Samotnej Matki im. bł. Marianny Biernackiej – podziękowała wszystkim za obecność i wspólną modlitwę. Spotkanie zakończyło się poczęstunkiem przygotowanym przez Siostry i Mieszkanki Domu Samotnej Matki.

Przypominamy, że spotkania poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia odbywają się raz w miesiącu – zwykle każdego 22. Najbliższe planowane jest czwartek 22 maja 2018 r. o godz. 16.30. Poprowadzi je ks. dr Maciej Gilewski, wicedyrektor ełckiej Caritas. Serdecznie zapraszamy wraz ze wspólnotą Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia.

ks. Ryszard Sawicki
wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej
ds. formacji i wolontariatu

458 raz(y) oglądano.