Kolonie 2017

Bożonarodzeniowa Choinka dla Papieża

„NIEZWYKŁY GOŚĆ”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 grudnia 2011 - 14:50

Taki tytuł nosiło przedstawienie o tematyce bożonarodzeniowej, które 21 grudnia br. o godz. 16.00 zobaczyły dzieci z Domu św. Faustyny- Wielkie Serce w Giżycku.

Tego dnia w świątecznie udekorowanej świetlicy przy zapalonych choinkach i cichej muzyce kolęd wszyscy mieszkańcy domu wraz z Dyrekcją i wychowawcami zgromadzili się by zobaczyć to, co przygotowali dla nich wychowankowie przy współudziale Młodzieżowej Rady Miasta Giżycka.

Przedstawienie, które obejrzeli było historią pewnego samotnego Janka- biednego szewca, który nie lubił świąt Bożego Narodzenia, ponieważ kojarzyły mu się one tylko z pustką i samotnością. Wszyscy mieszkańcy miasteczka robili, co tylko możliwe, aby zaszczepić w nim odrobinę ducha i atmosfery świąt. Dopiero wizyta anioła, który zwiastował mu Dobrą Nowinę przekonuje Janka, że święta to wielka radość z przyjścia na świat Zbawiciela, że jest to czas radości i pokoju oraz dawanie tego, co najważniejsze, czyli miłości. Historia kończy się wspólną wigilią wszystkich mieszkańców miasteczka w domu szewca.

Na zakończenie nasi aktorzy złożyli wszystkim widzom świąteczne życzenia, aby narodzony Jezus, którego przyjścia oczekujemy umacniał nas i wspierał w podążaniu drogami naszego życia. Niech obdarza nas pokojem i ogarnia naszą samotność.

Ta krótka inscenizacja miała przybliżyć nam sens Bożego Narodzenia, którym jest przyjście na świat Pana Jezusa, ale przyjście, które jest widoczne także w naszym postępowaniu. Życie dla innych i troska o drugiego człowieka to istota człowieczeństwa. Boże Narodzenie jest w nas, nie tylko wtedy, kiedy obchodzimy coroczne święta, ale wtedy, kiedy pozwolimy kochać siebie i dajemy miłość innym. Na zakończenie odśpiewaliśmy uroczyście kolędę i wysłuchaliśmy życzeń Pani Dyrektor Anny Sawickiej, która życzyła wytrwałości i odwagi oraz spokojnych i radosnych świąt. Następnie rozpoczęło się wspólne dzielenie opłatkiem- symbolem miłości i pokoju. Po tych doniosłych i wzruszających momentach wszystkie dzieci otrzymały paczki ze słodyczami, które ofiarowała nam Żegluga Mazurska z Giżycka.

To był wspaniały wieczór. Serdecznie dziękujemy tym wszystkim, dzięki, którym był on taki wspaniały. Dziękujemy Młodzieżowej Radzie Miasta Giżycka za przygotowanie przedstawienia oraz Żegludze Mazurskiej za wspaniałe paczki ze słodyczami, które były dla dzieci wielką radością.

1151 raz(y) oglądano.

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU

Uzupełnienia

Najczęściej czytany artykuł w Z życia Caritas:
XV Lat w służbie potrzebującym

Page created in 0,119582 Seconds