Kolonie 2017

Bożonarodzeniowa Choinka dla Papieża

Grudzień pod znakiem przyjaźni i miłości

Autor: Admin Dodano: środa, 21 grudnia 2011 - 14:01

"... Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny,
przy wzejściu pierwszej gwiazdy wieczornej na niebie,
ludzie gniazda wspólnego łamią chleb Biblijny,
najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie..."

(C.K. Norwid)

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania tego co złe. To idealny moment, by zastanowić się nad swoim życiem i podsumować miniony rok. To również szansa, by pochylić się nad osobami, których Bóg zsyła na nasza ścieżkę. Doskonałą ku temu okazją do pojednania oraz do podzielenia się symbolem miłości i przyjaźni wśród pracowników Caritas Diecezji Ełckiej było spotkanie wigilijne, które odbyło się 16 grudnia w Centrum Administracyjno-Pastoralnym Ełckiej Kurii Diecezjalnej.

Tradycja wigilijna przyjęła się w Polsce w XVIII wieku, natomiast jako tradycja została rozpowszechniona w XX wieku. Stół zasłany białym obrusem to symbol ołtarza. Symboliczny wydźwięk ma również zwyczaj dzielenia się opłatkiem (lac, oblatum dar ofiarny), który był punktem kulminacyjnym spotkania opłatkowego pracowników Caritas. Przy uroczystej tonacji kolęd w ten jedyny dzień w roku, pracownicy Caritas Diecezji Ełckiej składali sobie wzajemnie życzenia w podniosłej i wzruszającej atmosferze tajemnicy bożonarodzeniowej. Uroczystości przewodniczył J. E. Ks. Bp Jerzy Mazur, który w swoich słowach podkreślił siłę modlitwy jednoczącej nas z Bogiem i dającej moc służenia bliźnim i czynienia wielkich dzieł.

Grudzień wśród pracowników Caritas Diecezji Ełckiej to nie tylko czas czynienia dobra, wybaczania i wzajemnej życzliwości, to również czas wytężonej pracy.

W dniu 19 grudnia o godzinie 16:00 podopieczni Centrum Młodzieżowego „Quo Vadis” zorganizowali jasełka. Przygotowania trwały ponad trzy tygodnie, a na próby przychodziły dzieci w wieku od 5 do 13 lat. Na pokaz zaproszono dyrektora i wicedyrektora Caritas Diecezji Ełckiej oraz rodziców dzieci, którzy tego dnia nie zawiedli i przyszli obejrzeć występ swoich pociech.

Dnia 24 grudnia tradycyjnie, jak każdego roku zaplanowano wieczerzę wigilijną dla najmłodszych z terenu miasta Ełku, która odbędzie się o godzinie 14:00 w Domu im. Św. Ojca Pio. Dwie godziny później będzie miała miejsce druga uroczystość opłatkowa skierowana do Osób Bezdomnych oraz osób żyjących w skrajnym ubóstwie z terenu miasta Ełku, które odbędzie się Centrum Administracyjno-Pastoralnym Ełckiej Kurii Diecezjalnej. Każde z przybyłych dzieci otrzyma również świąteczną paczkę. Tego samego dnia paczki dotrą także do osób chorych, którzy świąteczny czas spędzą w szpitalach na terenie diecezji ełckiej.

1901 raz(y) oglądano.

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU

Uzupełnienia

Najczęściej czytany artykuł w Z życia Caritas:
XV Lat w służbie potrzebującym