Temat: Wigilijne dzieło pomocy dzieciom

123   >

Autor: Admin Dodano: czwartek, 24 listopada 2016 - 12:26

Niech na wszystkich stołach wigilijnych zapłoną świece Caritas

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom- to, jak sama nazwa wskazuje, jest akcją skierowaną do dzieci, które potrzebują pomocy i wsparcia. To coroczna, ogólnopolska a za razem najstarsza inicjatywa Caritas polegająca na rozprowadzaniu świeć w okresie Adwentu, których obecność na wigilijnym stole stała się już tradycją w wielu polskich domach. Akcja ma charakter ekumeniczny, gdyż do jej realizacji włączył się Eleos Kościoła Prawosławnego i Diakonii Kościoła Ewangelicko – Augsburskiego. Idea akcji narodziła się w 1994 roku podczas zebrania dyrektorów Caritas w Rusinowicach. I jest to, już XXIII kampania rozprowadzania świec wigilijnych i w tym roku przebiega ona pod hasłem: "Płomień Miłosierdzia".

Wigilijne dzieło pomocy dzieciom
408 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WIGILIJNE DZIEŁO POMOCY DZIECIOM' (946 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 grudnia 2015 - 21:52

To najstarsza inicjatywa Caritas polegająca na rozprowadzaniu świec w okresie Adwentu, których obecność na wigilijnym stole stała się już tradycją w wielu polskich domach. Akcja ma charakter ekumeniczny, gdyż uczestniczą w niej Eleos Kościoła Prawosławnego i Diakonii Kościoła Ewangelicko – Augsburskiego.

Wigilijne dzieło pomocy dzieciom
358 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom' (1027 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: środa, 27 listopada 2013 - 14:36

Bieda ma twarz Dziecka

Wigilijne dzieło pomocy dzieciom
2727 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WIGILIJNE DZIEŁO POMOCY DZIECIOM' (2828 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 listopada 2012 - 14:50

To najstarsza inicjatywa Caritas polegająca na rozprowadzaniu świec w okresie Adwentu, których obecność na wigilijnym stole stała się już tradycją w wielu polskich domach. Akcja ma charakter ekumeniczny, gdyż do jej realizacji włączył się Eleos Kościoła Prawosławnego i Diakonii Kościoła Ewangelicko – Augsburskiego.

Wigilijne dzieło pomocy dzieciom
1949 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WIGILIJNE DZIEŁO POMOCY DZIECIOM' (1207 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Rozpoczyna się akcja Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 listopada 2011 - 14:41

Trwa już XVIII edycja kampanii polegającej na rozprowadzaniu świec wigilijnych, które zapalone na świątecznym stole 24 grudnia będą symbolem solidarności z dziećmi pochodzącymi z rodzin ubogich i niewydolnych wychowawczo. Tradycyjnie rozprowadzanie świec będzie trwało przez cały okres adwentu. Wigilijne świece płoną podczas wieczerzy wigilijnej na stołach naszych rodaków na Białorusi, Ukrainie, Litwie, w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Stanach Zjednoczonych, Włoszech i wielu innych krajach.

Wigilijne dzieło pomocy dzieciom
1343 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Rozpoczyna się akcja Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom' (2368 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

123   >