Kolonie 2017

Temat: Pomóżmy dzieciom

1234   >

Pomóżmy Romusiowi choremu na mukowiscydozę !!!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 października 2015 - 14:25

Romek Szruba urodził się 27 listopada 2009 roku, z wrodzoną chorobą metaboliczną – mukowiscydozą. Dziecko jest pod stałą opieką Poradni dla Dzieci chorych na Mukowiscydozę oraz Kliniki Pediatrii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Mukowiscydoza jest chorobą genetyczną, nieuleczalną. Charakteryzuje się nawracającym zapaleniem płuc i oskrzeli oraz niewydolnością wewnątrzwydzielniczą trzustki co powoduje zaburzenia trawienia i trudności we wchłanianiu tłuszczów i białka. Chory wymaga stosowania stale i systematycznie zabiegów fizjoterapeutycznych (kilka razy dziennie drenaż oskrzeli i inhalacje) oraz stosowanie wysokoenergetycznej diety i suplementacji enzymami trzustkowymi i witaminami. Choroba ta mimo ciągłego brania leków postępuje. Celem zapobiegania postępowi choroby, konieczne jest prowadzenie intensywnego leczenia. Jest ono bardzo czasochłonne, jak również kosztowne.

Pomóżmy dzieciom
551 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomóżmy Romusiowi choremu na mukowiscydozę !!!' (1665 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomóżmy Mateuszowi w dalszej walce z chorobą!!!

Autor: Admin Dodano: wtorek, 09 czerwca 2015 - 11:59

Mateusz Boczkowski uczy się obecnie w Gimnazjum nr 1 w Ełku. Od stycznia 2011 roku jest leczony z powodu ostrej białaczki szpikowej. Pięć lat temu rozpoczął długą walkę z chorobą. Przeszedł intensywną chemioterapię, terapię podtrzymującą, a w lutym 2012 roku przeszczep szpiku kostnego w Bydgoszczy.

Pomóżmy dzieciom
310 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomóżmy Mateuszowi w dalszej walce z chorobą!!!' (1516 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Klaudia Adameit potrzebuje naszej pomocy !!!

Autor: Admin Dodano: piątek, 23 maja 2014 - 13:03

Klaudia jest 15 – letnią dziewczynką, która jest podopieczną Kliniki Onkologii i Hematologii Dziecięcej w Białymstoku. U dziewczynki w grudniu 2013 roku rozpoznano chłoniaka limfoblastycznego pre-B komórkowego w okolicy C5/6 kręgosłupa. Klaudia od razu została poddana leczeniu chemioterapią na którą zareagowała dobrze. Badanie kontrolne wykazało zadowalające cofnięcie się guza ok. w 79%.

Pomóżmy dzieciom
2070 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Klaudia Adameit potrzebuje naszej pomocy !!!' (1602 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
PROSZĘ POMÓŻ MI POZNAĆ SMAK NORMALNEGO ŻYCIA!!!

Autor: Admin Dodano: wtorek, 13 maja 2014 - 14:09

Filip Tadeusz Turowski urodził się 20czerwca 2013r

Nazywam się Filip Tadeusz Turowski, jestem wesołym 10 miesięcznym niemowlakiem, mam już nawet 3 zęby. Gdyby nie walka moich rodziców, pewnie nie byłoby mnie dzisiaj z Wami – miałem się wcale nie urodzić, tak powiedzieli lekarze mojej mamie w Warszawie. Jednak mama z tatą nie przestali o Mnie walczyć. Wtedy Bóg pozwolił na naszej drodze spotkać Prof. Krzysztofa Szaflika, który przeprowadził mi 9 zabiegów, jak byłem jeszcze w brzuszku u mamy.

Pomóżmy dzieciom
3640 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PROSZĘ POMÓŻ MI POZNAĆ SMAK NORMALNEGO ŻYCIA!!!' (3076 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Apel o pomoc dla Piotrka Świderskiego

Autor: Admin Dodano: środa, 07 maja 2014 - 14:38

Piotr Świderski ma 16 lat. W 2006 roku zachorował na białaczkę limfoblastyczną, w maju 2009 roku zakończył leczenie ale już w październiku 2009 r. trafił na oddział onkologii, ponieważ rozpoznano u niego późną wznowę choroby. W czasie długiego leczenia Piotrek niemal całkowicie stracił słuch i powiększyła mu się komora sercowa, ale to nie koniec jego cierpień. We wrześniu 2013 roku chłopak po raz kolejny miał nawrót choroby.

Pomóżmy dzieciom
2201 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Apel o pomoc dla Piotrka Świderskiego ' (1424 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

1234   >