Temat: Urząd Miasta Ełk

12345   >

Czekając na …

Autor: Admin Dodano: wtorek, 20 grudnia 2016 - 14:30

Jak co roku już od połowy listopada wraz z podopiecznymi Świetlicy „Quo Vadis” w Ełku przygotowujemy się do Świąt Bożego Narodzenia. Zaczęliśmy od rozdania ról młodym aktorom występującym w jasełkach. Próby odbywają się co trzy dni. Dodatkowo projektowane są także stroje oraz niezbędne rekwizyty.

Urząd Miasta Ełk
310 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Czekając na …' (4645 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Sezon jesienno-zimowy w ełckiej noclegowni

Autor: Admin Dodano: piątek, 21 października 2016 - 13:23

Jesień to okres roku, kiedy do drzwi ełckiej noclegowni puka coraz więcej osób pozbawionych dachu nad głową. Część z nich poszukuje ciepłego posiłku, miejsca do ogrzania się. Inni szukają miejsca, gdzie będą mogli spędzić choć jedną noc. Są też i tacy, dla których noclegownia staję się nowym miejscem zamieszkania.

Urząd Miasta Ełk
419 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Sezon jesienno-zimowy w ełckiej noclegowni' (826 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zwiedzili Rzym i nie tylko

Autor: Admin Dodano: czwartek, 07 kwietnia 2016 - 14:24

Grupa 23 osób bezdomnych z Ełku 30 marca br. wyruszyła na tygodniowy wyjazd kulturoznawczy. Program obejmował wiele atrakcji, punktów.

Pierwszego dnia uczestnicy wyjechali w kierunku Wiednia, gdzie wzięli udział we mszy św. w kościele pw. św. Józefa na wzgórzu Kahlenberg (miejsce upamiętniające bitwę pod Wiedniem).

Urząd Miasta Ełk
396 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zwiedzili Rzym i nie tylko' (1937 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Odkrywamy dziedzictwo kulturowe Europy

Autor: Admin Dodano: środa, 30 marca 2016 - 13:51

Z myślą o osobach bezdomnych z terenu miasta Ełku, Caritas Diecezji Ełckiej przygotowuje każdego roku 42 miejsca w noclegowni im. św. Ojca Pio w Ełku. Do zasadniczych form wspierania bezdomnych należy zapewnienie im schronienia i wyżywienia - otrzymują je wszystkie osoby przybywające w noclegowni.

Poza podstawową formą wsparcia (nocleg i wyżywienie) Caritas stara pozyskiwać się także środki na działania w zakresie aktywizacji społecznej osób bezdomnych oraz ich reintegracji. Wśród działań, które były realizowane od tej pory wymienić można m.in. szkolenia zawodowe i komputerowe, spotkania z wolontariuszami. W tym roku osoby bezdomne będą uczestniczyć w innowacyjnej formie reintegracji – poprzez sztukę i kulturę. W tym celu już dziś, tj. 30 marca, 23 podopiecznych placówki Caritas rozpoczyna tygodniowy wyjazd kulturoznawczy do Włoch.

Urząd Miasta Ełk
343 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Odkrywamy dziedzictwo kulturowe Europy' (613 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Noclegownia im. Św. Ojca Pio

Autor: Admin Dodano: piątek, 08 stycznia 2016 - 12:05

Nowy rok przyniósł nam prawdziwie zimową aurę, tak długo wyczekiwaną przez wielu ludzi. Wokół zrobiło się biało, temperatura znacznie spadła poniżej zera. Lecz nie dla każdego taka pogoda oznacza radość. Wokół nas jest coraz więcej takich osób, dla których zima to walka o życie. W środkach masowego przekazu słyszymy o rosnącej liczbie ofiar mrozu, to ludzie , którzy z różnych przyczyn zamieszkali na ulicy. To z myślą o takich osobach Caritas Diecezji Ełckiej prowadzi działania pomocowe.

Urząd Miasta Ełk
368 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Noclegownia im. Św. Ojca Pio' (893 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

12345   >