Temat: Parafialne Zespoły Caritas

1234567891011   >

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 17 września 2018 - 18:50

Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza Opiekunów i Asystentów Kościelnych Szkolnych Kół Caritas oraz Osoby, które chciałyby rozpocząć działalność wolontariacką w ramach SKC na warsztaty szkoleniowo-formacyjne „Pomagać z sercem” w dniu 10 października 2018 r. (środa), które odbędą się w Ełku przy ul. ks. prał. Mariana Szczęsnego 1 (siedziba Caritas Diecezji Ełckiej).

Parafialne Zespoły Caritas
124 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Warsztaty szkoleniowo-formacyjne dla Opiekunów Szkolnych Kół Caritas "Pomagać z sercem"' (1118 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podprogram 2016 już za nami

Autor: Admin Dodano: czwartek, 03 sierpnia 2017 - 10:25

30 czerwca 2017 wolontariusze i pracownicy Caritas w 25 diecezjach w Polsce wydali osobom potrzebującym ostatnie paczki w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, Podprogram 2016. Od sierpnia 2016 roku 11 382 tony artykułów spożywczych o wartości 51 864 349, 35 zł. trafiło do 226 732 osób ubogich zakwalifikowanych do programu. Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi cukier, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynka, fasola biała, marchewka z groszkiem oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 708 punktach wydawania żywności. Głównie były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie i placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje. Organizacje Partnerskie Lokalne Caritas wydały 984 101 paczek żywnościowych.

Parafialne Zespoły Caritas
163 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podprogram 2016 już za nami' (3483 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Co słychać w Szkolnych Kołach Caritas

Autor: Admin Dodano: czwartek, 30 marca 2017 - 16:15

Idźcie i głoście

W dniu 27 marca, w Zespole Szkół nr 2 w Ełku, miało miej­sce wiel­ko­postne spo­tka­nie misyjne. Było ono zara­zem pod­su­mo­wa­niem dotych­cza­so­wych dzia­łań Szkolnego Koła Caritas im. Św. Jadwigi Królowej na rzecz misji. Wydarzeniu towa­rzy­szyła wystawa eks­po­na­tów misyj­nych przy­wie­zio­nych z róż­nych zakąt­ków świata przy­go­to­wana przez Koło Misyjne Seminarium Duchownego w Ełku.

Parafialne Zespoły Caritas
181 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Co słychać w Szkolnych Kołach Caritas' (1088 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
KOMUNIKAT PARAFIALNE ZESPOŁY CARITAS

Autor: Admin Dodano: piątek, 10 marca 2017 - 08:45

Caritas Diecezji Ełckiej informuje, iż dnia 18 marca 2017 r. (sobota) odbędzie się szkolenie dla Prezesów i członków Zarządów Parafialnych Zespołów Caritas w Centrum Pastoralno - Administracyjnym w Ełku, pl. Katedralny 1 (wejście od rzeki). Szkolenie rozpocznie się o godz. 10.00.

Parafialne Zespoły Caritas
281 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'KOMUNIKAT PARAFIALNE ZESPOŁY CARITAS' (930 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Tworzymy, działamy i szkolimy się.

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 05 grudnia 2016 - 11:56

W dniu 3 grudnia w Centrum Pastoralno - Administracyjnym w Ełku odbyło się szkolenie Parafialnym Zespołom Caritas. Było to czwarte, a zarazem ostatnie spotkanie w 2016 roku. Rozpoczęliśmy je o godzinie 10.00, udział wzięło ok. 70 przedstawicieli z 52 parafii. Spotkaniu przewodniczył Jego Ekscelencja ks. Biskup Jerzy Mazur SVD, ks. Dariusz Kruczyński Dyrektor Caritas i Ks. Jacek Uchan – Dyr. Wydziału Duszpasterstwa Ogólnego.

Parafialne Zespoły Caritas
249 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Tworzymy, działamy i szkolimy się.' (2426 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

1234567891011   >